JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nordamps: Vill växla upp i Pronano

Nordamps utvecklar en MOS-transistor där själva kanalen består av en nanotråd som gör att transistorn kan styras från alla håll. Nu jagar företaget finansiering för att kunna sätta upp en förproduktionslina på Pronano.

Nordamps har sin verksamhet i Lund Nanolab som är ett renrum och forskningslabb på Lunds universitet.

Lars Tilly

– Där har mina kompanjoner utvecklat denna teknologi under de senaste 15-20 åren. Nu är den tillräckligt mogen för att gå ut på marknaden, och då fungerar Pronano väldigt bra, säger Lars Tilly, vd och en av grundarna till Nordamps, som tidigare hette C2Amps.

Enkelt beskrivet är företagets idé att gör en MOS-transistor där själva kanalen består av en nanotråd som står vertikalt ut från kiselskivan. Därefter sveps gate-metall runt hela nanotråden.

– Det är en stor skillnad mot vanliga MOS-transistorer där kanalen ligger i ytan på kislet. Finessen här är att vi kommer åt att styra strömmen från alla håll.

Idag odlar företaget nanotrådarna på små kiselsubstrat i universitetets labb.

– Nu behöver vi visa att utbytet i processen är rimligt och att vi har processpridningen under kontroll. Vi behöver visa att vi kan få alla kritiska processparametrar inom de toleranser som krävs för att få riktigt bra prestanda på transistorerna.

Det steget går inte att ta i ett universitetslabb, utan kräver en mer kommersiell miljö. Samtidigt har företaget ambition att skala upp till större waferstorlek.

– På sikt ska vi kunna gå till 300 mm-skivor, som är det som används i volymfabbar men då gäller det att ha en MOCVD-reaktor som kan rymma sådana skivor, och det går inte i Pronano.

– Vår ambition nu är att skala upp så att vi i varje fall kan odla på 4-tum. Vi vill demonstrera på mindre skivor och även kunna tillverka ett antal tusen mindre komplexa kretsar på en skiva.

För Nordamps skulle ett kliv in i Pronano betyda att företaget får fullständig koll på de kritiska stegen i processen. Däremot kommer det åtminstone initialt att behöva fortsätta göra litografin på Lunds universitet.

– Vi för också diskussion med Pronano om saminvestering i utrustning så att vi kan dela utrustning, exempelvis litografi som är ganska generell och kan användas av många.

Innan något av de ovanstående blir realitet måste dock företaget avsluta en pågående extern finansieringsrunda som ska vara klar i maj.

– Om vi får in den finansiering som vi tänker kommer vi att inleda verksamheten i Pronano efter maj. Därefter kommer vi att ha en till finansieringsrunda ganska snart för att ta steget fullt över till Pronano.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

Parallellt har Nordamps ett projekt där företaget ska integrera sina transistorer i en CMOS-process.

– Där håller vi på att sätta upp ett projekt med Fraunhofer utanför Hamburg. Inom det projektet kommer vi att göra processningen av våra komponenter antingen på universitetet där eller hos Pronano.

Läs även: Pronano: Blir språngbräda till industrin

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)