JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alixlabs: Gör sig redo för Intel och TSMC

Alixlabs utvecklar en metod som kan göra det både billigare och snabbare att tillverka i de allra finaste processnoderna, som delar av halvledarvärlden strävar mot. Siktet är ställt på att få företag som Intel och TSMC på kundlistan. För att komma närmare målet har företaget flyttat in hos Pronano.

I november förra året flyttade Alixlabs från universitetslabbet Lund Nanolab till Pronano.

Jonas Sundqvist

– Arbetet i Lund Nanolab är inte baserat på wafers, man har små prover som är några millimeter stora. Nu vill vi gå över till en waferbaserad process anpassad för industrin, säger Jonas Sundqvist, vd på Alixlabs.

Hos Pronano talar Alixlabs om att ta sin teknik från TRL-nivå fyra till sju. TRL står för Technology Readiness Level och är en skala från ett till nio, där nio innebär att en produkt är färdig att skeppas till kund.

Alixlabs håller just nu på att installera och bygga om en utrustning för Atomic Layer Etch (ALE) i Pronano.

Första steget är att gå till 4-tum. För det har Alixlabs investerat i ny utrustning som just nu håller på att installeras i Pronano i den del av renrummet som företaget hyr. Det handlar om en så kallad ALE-maskin (atomic layer etching); en maskin för torretsning som företaget behöver.

– Vi håller på att bygga upp en renhetsklassning i det renrum som vi befinner oss i. Det vi är rädda för är att få in kontamination från andra projekt, men eftersom det enbart är andra industriella användare i Pronano går det att reglera.

Förenklat kan man säga att Alixlabs utvecklar en metod som gör det enklare – och därmed både billigare och mindre miljöbelastande – att tillverka halvledare i de allra finaste geometrierna.

– Vi kapar bort en hel del steg i processen, exempelvis en del våtkemiska reningsprocesser, tunnfilmssteg och etsprocesser. Vi sänker antalet processteg som måste samverka, och då sjunker även priset per wafer, förklarar Jonas Sundqvist.

Utöver utrustningen som Alixlabs håller på att installera kommer företaget att behöva investera i ytterligare utrustning. Samtidigt växer även Pronano och investerar parallellt.

– Med tiden är det tänkt att vi ska bygga upp allt mer inom Pronano. För tillfället får vi gå lite fram och tillbaka till Lund Nanolab där vi till exempel använder analytisk utrustning och litografi.

Till hösten planerar Alixlabs att göra en nyemission. Beroende av vad den ger kan företaget kanske bekosta utrustning för att gå upp till 8-tum.

– Men på sikt måste vi upp i 300 mm (12-tum) för det är industristandard för de produkter som vi riktar in oss på, såsom processorer och minnen. Då kommer vi antagligen att vända oss mot Tyskland för att arbete med Fraunhofer som har en 300 mm-pilotlina i Dresden bredvid GlobalFoundries.

Artikeln är tidigare publicerad i magasinet Elektroniktidningen.
Prenumerera kostnadsfritt!

För Alixlabs är det goda nyheter att Intel planerar att bygga en fabrik i Europa, i Magdeburg söder om Berlin.

– Vi vet inte än vilken teknologinod det ska vara, men jag skulle tro att den åtminstone kommer att vara 3 nm.

Även taiwanesiska TSMC håller på att förhandla med europeiska länder om en fabrik. När ett beslut kommer att tas är oklart, men sannolikt kommer det under detta år.

– Tänker man på den tajmingen ligger vi väl i tiden för vi behöver fortfarande två år i pilotforskning och utveckling innan vi kan börja erbjuda något till TSMC och Intel, säger Jonas Sundqvist.

Läs även: Pronano: Blir språngbräda till industrin

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)