I år är första året som kretsar för ADSL kommer att gå åt som smör i solsken. Det tror åtminstone kretstillverkare som Alcatel, Texas Instruments, Analog Devices, Lucent med flera. De första indikationerna i den riktningen har företagen redan fått. Alcatel - som är den största ADSL-leverantören både vad gäller system och kretspaket - levererade hela 2,4 miljoner ADSL-kretspaket i fjol, varav den klart största andelen under sista kvartalet. Samma trend visade även de andra kretstillverkarna.
De två viktigaste systemkomponenterna i ett ADSL-system är Dslam (Digital subscriber line access multiplexer) och ADSL-modemet, där den förstnämnda är en multiplexer som vanligen sitter i telefonstationen medan modemet är placerat hos abonnenten. Dslam och ADSL-modem knyts samman av vanlig telefontråd.
Mer speciella kretsar kommerKretsarna som används på modemsidan och på Dslam-sidan är idag i princip desamma. Vanligen består paketet av två eller fler kretsar, där den digitala och analoga delen ligger i olika kretsar.
Det som skiljer kretspaketen åt är framför allt gränssnitten i den digitala delen. På modemsidan dominerar PCI, USB och begränsad Utopia. Klart vanligast är PCI-gränssnittet, men USB kommer starkt. På Dslam-sidan är det däremot Utopia som gäller, eftersom det är ett bra gränssnitt för att komma vidare in i ATM.
- På sikt tror jag inte att samma sorts kretspaket lika självklart kommer att sitta i vardera ände av en ADSL-linje. Vissa kretstillverkare kommer att bli specialiserade på modemsidan, medan andra kommer att vara bättre på Dslam-sidan, säger Assar Åhlander på Alcatel Microelectronics i Sverige.
Den trenden märks redan. I förra veckan släppte exempelvis Orckit Communication och Fujitsu Microelectronics ett gemensamt kretspaket, kallat Keywave, som integrerar den analoga delen och signalbehandlingsdelen på samma chips. En sådan lösning kan framför allt passa på modemsidan, där det enbart finns en enda inkommande telefonlinje, samt där små kretspaket är speciellt attraktiva av både kostnads- och utrymmesskäl.
På Dslam-sidan kan det däremot bli problem att integrera analog- och digitaldelen. Speciellt som det börjar komma kretspaket som kan ta hand om flera inkommande ADSL-linjer. De digitala kretsarna tillverkas nämligen ofta i 0,18 μm, på analogsidan finns det däremot ingen anledning att gå under 0,25 μm. Tvärtom, vissa av dagens analogkretsar är istället tillverkade i 0,5 eller 0,7 μm.
Flera ADSL-linjer per paketFörst ut med ett kretspaket för Dslam-sidan som klarar flera ADSL-linjer var Texas Instrument.
I somras lanserade företaget TNETD4000C; ett kretspaket som stödjer fyra inkommande ADSL-linjer och som Ericsson tänker sig att använda i sina framtida ADSL-produkter. Flera företag, exempelvis Analog Devices, Centillium Communication och Alcatel, har följt efter och introducerat liknande kretspaket. På lite sikt kommer förmodligen kretspaket som stödjer sex eller åtta ADSL- linjer.
De flesta ADSL-kretspaket har integrerad processorkraft som sköter hela signalbehandlingen, men det finns undantag. Amerikanska Itexs kretslösning, kallad SAM (Scalable ADSL Modem), utnyttjar exempelvis mikroprocessorn hos datorn för signalbehandlingen. Där- med har man kunnat reducera antalet transistorer till en femtedel, jämfört med konkurrerande kretslösningar. Nackdelen är dock att datorns processor kan bli för hårt belastad, hävdar skeptikerna.
- Vår kretslösning utnyttjar enbart runt 20 procent av processorkraften hos en Pentium II som klockas med 300 MHz, vilket gör att mycket processorkraft finns kvar för spel och video, säger Brian Gillings, marknadschef på Itex.
Tidigare har dåliga räckvidd varit ett stort dilemma för kretstillverkarna, men numera tycks de flesta kommit över detta problem. Ett betydligt större gissel är att ADSL-produkter från olika tillverkare inte fungerar ihop. En upprinnelse till det är att företag som Nokia och Alcatel tidigare sålde hela ADSL-länkar till operatören, vilket gjorde att man aldrig behövde bekymra sig om kompatibilitet mellan kretspaket från olika halvledartillverkare.
Kompatibilitet på siktFör att råda bot på detta har intresseorganisationen DSL Forum, med 265 medlemsföretag, lagt ner stor kraft på att få samkörbara system och kretsar. Numera har två intressegrupper bildats, de som tillverkar modem och Dslam samt de som gör kretspaket. I oktober förra året träffades företagen för första gången för att testa vilka konstellationer som fungerar ihop, exempelvis vilka kretsar och ADSL-system som kan samköras klanderfritt.
- Problemet med testerna är att även om hårdvaran är bestående så ändras programvaran ständigt, det gör att testresultaten inte håller någon längre tid, säger Assar Åhlander.
Han tror emellertid att problemet med kompatibilitet kommer att försvinna på både chips- och systemnivå i och med att nya kretspaket stoppas in i konstruktionerna. En viss uppgradering kan också ske genom att man byter ut gammal programvara.
Anna Wennberg
Svårt för slimmad ADSL att få fästeFörra året klubbades en långsam variant av ADSL-standarden. Redan frågar man sig dock om den verkligen behövs.ADSL, som är ett sätt att ge bredbandsöverföring till hemmen över vanlig telefontråd, finns numera i två varianter. Den ena körs med full hastighet, kallad G.dmt, den andra är en långsam variant, kallad G.lite.
Vid full hastighet är överföringshastigheten till användaren maximalt 8 Mbit/s, medan den är på 640 kbit/s ut från användaren. G.lite klarar däremot bara 1,5 Mbit/s till abonnenten samt 512 kbit/s mot telefonstationen.
G.lite-standarden klubbades förra året, men många hävdar att standarden inte kommer att få något större genomslag framöver. En orsak till det kan vara att så gott som alla dagens kretspaket stöder både G.dmt och G.lite. Hårdvaran hos de fullskaliga och skalade kretspaketen är alltså densamma, det enda som skiljer dem åt är en programsnutt som ser till att stoppa hastigheten hos den slimmade kretsvarianten.
Ett tidigare argument för G.lite var dessutom att modem bestyckade med dessa kretsar skulle vara enkla att installera, men nu har man kommit dithän att båda varianterna är lika lätta att installera som vanliga V.90-modem.
En intressant lösning kan däremot vara att erbjuda kretspaket som kombinerar V.90- och ADSL-funktioner. Flera företag gör det, bland annat Motorola och Lucent.
AW