JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mer pappersarbete avskräcker

Ökade ekonomiska risker, ökad arbetsbelastning och minskad självständighet kan vara myntets baksida när det lilla företaget expanderar. Myntets framsida heter ökade intäkter, men vem startar ett småföretag för pengarnas skull?

- Varför startar man en garnaffär? Jo, för att man är duktig på att sticka, inte för att man vill starta en internationell butikskedja, säger Thomas Frang som driver företaget Telefrang i Göteborg.

Telefrang, som idag konstruerar mikroprocessorbaserade styrsystem, är bland annat känt för sin fältbuss SIOX. Företaget har idag tolv anställda, en siffra som legat still under de senaste åren, även om den under ett tag på åttiotalet låg närmare 30. Thomas Frang startade verksamheten 1965, och tillverkade då rörförstärkare för audioanläggningar. Han berättar varför han tror att många småföretagare drar sig för att vidga verksamheten.

- Just elektronikföretag startas ofta av en glad tekniker som är trött på att alltid få nej på sina idéer. Folk inser att han är duktig och snart har han många anställda. Då inser han att han inte är ett dugg intresserad av marknadsföring och inte vet något om juridik eller ekonomi. Han startar som tekniker och ofta kan eller vill han inte bli något annat.



Marknaden avgör


Frang säger att det är svårt att lägga upp en strategi för företagets tillväxt. För hans eget företags del är det lite slumpartat vilka kunder som kan utnyttja tekniken, tycker han.

- Ibland öppnar det sig möjligheter. Vi har till exempel jobbat en del med fjärrvärme. Vad händer för vår del nu när 100 000 villor ska utrustas med fjärrvärme? Det är ju en slump att det satsas på det, när vi borde ha behållit kärnkraften. Hur hade man kunnat få in det i en strategi för fem år sedan?

Thomas Frang är över huvud taget kritisk till hur staten bemöter småföretagen. Såväl regelverken som skatte- och bidragssystemen hämmar utvecklingen, anser han.



Mer jobb, större risker


Leif Cronvall, som driver företaget Cervitrol med tolv anställda i Lund, ser också andra drivkrafter än pengar.

- Småföretagarna är ofta tekniker snarare än ekonomer, så de ser bara en ökad arbetsbörda framför sig när det talas om tillväxt, säger han.

- Det ligger inte i företagarens intresse att göra ett nytt ABB av ett litet företag, utan i landets. När företaget växer får företagaren ofta ett större personligt risktagande. Med fler anställda kanske du tar ett större socialt ansvar, men vem delar risken med dig?

Cervitrol, som Cronvall grundade 1974, utvecklar och producerar kundanpassade industriella styrsystem. Antalet anställda har under åren rört sig mellan sju och sexton. Förutom risktagandet befarar många småföretagare också en ökad arbetsbelastning och minskad självständighet, tror han.

De statliga åtgärder som kan gynna småföretagen är huvudsakligen av annat slag än de som storföretagen behöver, tror han. Medan skatter och avgifter spelar stor roll för det större företaget, så är det andra saker som är mycket viktigare för småföretagaren. Till de statligt stöttade åtgärder som Leif Cronvall tror kan gynna företagen hör det mentorskapsprojekt som den sydsvenska organisationen Teknopol bedriver, och Almi Företagspartners förmedling av ledamöter till småföretagens styrelser.

Alexander Kristofersson

I nästa nummer kan du läsa om de företag som satsar på tillväxt. Hör ditt företag till dem? Hör av dig till oss!

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)