Om ledande polymerer blandas i tryckfärg kan man framställa elektroniska kretsar i vanliga tryckpressar. Resultatet blir billig, enkel och miljövänlig elektronik för exempelvis förpackningar, reklamskyltar och andra tillämpningar som idag inte innehåller någon elektronik alls. Detta har varit Magnus Berggrens credo i många år, inte minst på forskningsinstitutet Acreo där han drog igång papperselektronikprojektet Paella 1998. Före dess hade han hunnit med delta i startandet av Thin Film Electronics, som utvecklar organiska minnen.
Sedan 2001 är Magnus Berggren professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet, stationerad på teknik- och naturvetenskapliga institutionen i Norrköping. Där forskar han för närvarande på hur transistorer i ledande plast kan interagera med levande organismer.
Nu får han motta ett av årets fem Göran Gustafsson-priser på 4,5 miljoner kronor till forskningen, plus därtill 100 000 kronor för eget bruk. Priset, som delas ut av Kungliga Vetenskapsakademin, är det största som ges till forskare i Sverige.
Intressant nog har även Berggrens professorskollega i organisk elektronik, Olle Inganäs, fått motsvarande pris år 1997, men då i fysik. Inganäs handledde dessutom Berggren som doktorand.
Adam Edström