JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Snart försvinner bromet ur kretskorten

Utvecklingen bort från bromerade flamskyddsmedel fortsätter. Siemens och Toshiba har utvecklat bromfria flamskyddsmedel och inom EU diskuteras totalförbud.

Men det går att få undantag från EU-regler, och kostnaderna kan också bromsa utvecklingen.



Att ersätta de bromerade flamskyddsmedlen i kretskort är svårt, men nu finns det åtminstone lovande alternativ. Siemens presenterade nyligen en lösning med kväve och fosfor istället för brom. Toshiba lär redan ha en bromfri produkt på marknaden och Hitachi och Sony kommer att få det snart.

Men det räcker inte att presentera tekniska lösningar - de måste också vara kostnadseffektiva. Nya metoder kan inte alltid konkurrera med etablerade processer där masstillverkning pressar kostnaderna. Miljökrav har svårt att slå igenom i alla led när priskonkurrensen är knivskarp.

Flamskyddsmedel används först och främst för att hindra epoxy i laminat att brinna, och laminattillverkarna är långt borta från den miljömedvetna marknaden där de stora tillverkarna av slutprodukter verkar.

Till och med ett så stort företag som Siemens, med 400 000 anställda, har svårt att ensamt ändra på sakernas tillstånd. Siemens tillverkar för övrigt inga laminat självt, utan har sålt sin nya metod till en av sina leverantörer, Isola. Frågan är nu om Siemens kommer att köpa laminat tillverkade enligt den egna processen.

Svaret blir förmodligen ja. Frågan stöts och blöts inom företaget, men Ferdinand Quella, ansvarig för miljöanpassning av produkter, berättar att ett beslut om bromfri produkt tas framöver och att det kommer att bli en produkt med högt förädlingsvärde som kan bära merkostnaden. Persondatorer?

- Kanske, jag kan inte svara än för vi har inte tagit något beslut, säger Ferdinand Quella.

För att volymerna av de bromfria produkterna ska bli stora behövs dock samverkan. Siemens samarbetar med Ericsson och Nokia för att se om de tre tillsammans kan åstadkomma något. Men för att hela elektronikbranschen ska samverka behövs bland annat en standard.



Producentansvar


Inom EU finns planer på att förbjuda brom, och ett sådant förbud skulle skynda på utvecklingen. Just nu diskuteras ett direktiv om producentansvar där bromförbudet ingår. Men då det varit svårt att finna ersättare så innehåller förslaget även en öppning för undantag.

- Just nu diskuterar vi om undantaget ska ges för ekonomiska eller enbart tekniska skäl, säger Florian Ermacora på EUs industridirektorat i Bryssel.

Frågan är alltså om tillverkarna ska tvingas använda en dyrare lösning. När förslaget skrevs var de alternativa metoderna okända, och Florian Ermacora blir förvånad när han hör talas om Siemens metod. Tanken om undantag bygger på att det inte finns någon realistisk teknisk lösning på bromproblemet.

Men även om EU-förbudet etableras utan undantag så kvarstår problemet på världsmarknaden. Ingrid Holmqvist, miljösamordnare, hos laminattillverkaren Polyclad Europe i Perstorp menar att ett europeiskt förbud inte räcker långt. Om de europeiska laminaten blir dyrare så vänder sig köparna till andra kontinenter. Fast att frågan är svårlöst betyder inte att Polyclad inget gör:

- Vi undersöker vilken variant vi ska ta ställning för, säger Ingrid Holmqvist.

Polyclad, liksom övriga svenska elektronikföretag, vill själva undersöka de bromfria metoderna för att se om de håller vad de lovar. Siemens metod utreds för närvarande av branschen i regi av IVF, Institutet för verkstadsteknisk forskning. Carl Gunnar Bergendahl som leder projektet berättar att svar kommer till sommaren.

Kerstin Lundell

Frilansjournalist



Siemens alternativ


Siemens har utvecklat en bromfri metod att hindra kretskortslaminat från att börja brinna. Metoden bygger på att kväve och fosfor får ersätta de bromerade och giftiga halogenerna i flamskyddsmedel. Med bytet av molekyler ändras också funktionen. Om de bromerade flamskyddsmedlen höjer antändningstemperaturen, så kväver istället det nya flamskyddsmedlet elden.

Siemens har testat metoden, både vad gäller förmågan att hindra eld i elektronik och miljövänlighet och menar att det ser bra ut.

Exakt hur de alternativ som tagits fram i Japan är svårare att få reda på. De japanska bromfria produkterna har i vilket fall som helst inte börjat säljas i Sverige ännu.

KL



År 2004 förbjuds både brom och bly


EU diskuterar för närvarande hur avfallet inom unionen ska tas om hand. För att elektroniken inte ska ställa till skada när den blir skrot vill EU förbjuda såväl bromerade flamskyddsmedel som bly. Den 1 januari 2004 ska ämnena ha försvunnit om förslaget går igenom. Undantag kan dock ges.

Sara Stenhammar på Naturvårdsverket, som deltar i diskussionen från svensk sida, berättar att Sverige försöker se till att inga undantag ges för användning av PBDE, polybromerade difenyletrar och PBB, polybromerade bifenyler.

- Men det är ett väldigt motstånd från några länder. Och industrin skriker. Enskilda företag är kanske piggare på att avveckla, men branschorganisationerna är konservativa. De ska ju skydda de företag som är sämst också.

I Europa är det först och främst oro för utsläpp vid förbränning som driver utvecklingen, medan de svenska ståndpunkterna bygger på oron för de stabila och giftiga föreningar som ackumuleras i näringskedjan för att till slut hamna hos människor och orsaka cancer och andra sjukdomar.

- Vi har till exempel sett att halten av PBDE i modersmjölk har fördubblats på fem år, säger Sara Stenhammar.

KL

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)