JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Finsk batteriteknik lovar revolution

Finska forskare har tagit fram en ny batteriteknik som ger ett kraftfullt och billigt batteri som kan laddas upp till 3 000 gånger och som dessutom är miljövänligt.


Batterier för allt från mobiltelefoner till elbilar, som är 20 gånger kraftfullare än andra batterier av motsvarande storlek och som dessutom blir 20 gånger billigare att tillverka, utlovas av den finska uppfinnaren Rainer Partanen och företaget Europositron.

- Det är en helt revolutionerande teknik. Dessutom är den miljövänlig, hävdar marknadskonsulten Martti Laitinen.

Batteritekniken bygger på en elektrokemisk upptäckt och är baserad på aluminium. Cellen har en kopparanod, en aluminiumkatod och en kristalliserad elektrolyt, som övergår i vätskeform vid urladdning. Vid urladdningen frigörs även aluminium från katoden.

Ett finskt forskningsföretag knutet till det finska försvaret har utvärderat tekniken under en längre tid och kommer inom kort att publicera sina resultat. Enligt Martti Laitinen kommer den finska staten att försöka se till att en stor del av tillverkningen av batterierna görs i Finland. Den patenterade tekniken kommer dock även att licensieras ut. Prototypceller håller redan på att utvärderas hos ett företag i Kalifornien för eventuell användning i elbilar.

Marknadsföringen av tekniken har alltså redan kommit igång och de entusiastiska marknadsförarna skräder inte orden utan kallar tekniken "det viktigaste och mest spännande genombrottet inom batteritekniken detta sekel".

- Det är verkligen helt fantastiskt och samtliga av världens ledande batteritillverkare har hört av sig till oss, berättar konsulten David Marley, som hittills haft huvudansvaret för marknadsföringen.

Batteriet kan inte bara göras i alla storlekar och kraftfullare och billigare än dagens batterier. Dessutom hävdar Rainer Partanen att de kan uppladdas mer än 3 000 gånger. Men, inte nog med det, samtliga ingående material är också miljövänligare än de som utnyttjas i andra batterier och fullt återvinningsbara.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)