De flesta kontraktstillverkare i Sverige har högre lönsamhet än kollegorna i utlandet. De mest lönsamma har en 15-procentig avkastning på kapitalet, enligt konsultföretaget Arthur D Little.
Trots att allt fler utländska jättar etablerat sig här är lönsamheten fortfarande god för kontraktstillverkare av elektronik i Sverige, enligt en analys gjord av managementkonsulter på Arthur D Little.
Lönsammast är Vellinge, med Flextronics som god tvåa. De har en avkastning på 18 respektive 14 procent på totalt kapital, det mått konsultföretaget valt att använda. Även Partnertech och några till ligger över 10 procent. Globalt ligger genomsnittet på cirka 3,6 procent, och i Sverige finns bara ett fåtal som ligger under detta snitt: Trienta, Solectron, Norrtelje Elektronik och Combitech (nyligen köpt av norska Kitron).
- Köparna av kontraktstjänster är fortfarande rätt generösa här i Sverige. Vi ser en stor risk att lönsamheten kommer att sjunka för små och medelstora tillverkare när kunderna i Sverige fått upp ögonen för de globala spelarna, säger Björn Thunström på Arthur D Little.
Han konstaterar också att konkurrensen inte är lika knivskarp här i landet som i andra delar av världen.
Men enligt analysen kommer konkurrensen att öka, och det blir de små och medelstora tillverkarna som får se sina marknadsandelar minska. Idag står tre företag - Flextronics, SCI och Solectron - för 68 procent av produktionsvärdet, på totalt drygt 16 miljarder kronor. De elva största står för 90 procent av produktionen.
Studien konstaterar också att Sverige med 58 procents andel dominerar den nordiska kontraktstillverkarmarknaden. Finland står för 24 procent, Norge 10 och Danmark 8 procent. I Norge och Finland har konsolideringen gått längre, medan småföretagen dominerar i Danmark.