JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fortsatt ljust för digitala signalprocessorer

Digitala signalprocessorer växer så det knakar. Huvudorsaken är den snabbt ökande marknaden för trådlös kommunikation.


Marknaden för programmerbara digitala signalprocessorer växer med 20 procent under 1998 och når därmed 3,9 miljader dollar. Det spår marknadsanalysföretaget Forward Concept i en färsk rapport.

Analysfirman Allied Business tror på en ännu starkare tillväxt, och har dessutom räknat ut att dagens medelamerikan kommer i kontakt med en DSP-baserad produkt var tionde minut.

De digitala signalprocessorernas starka tillväxt är extra imponerande med tanke på att den övriga halvledarmarknaden går knackigt, och till och med spås sjunka i år. Förklaringen till de positiva DSP-prognoserna är DSP-slukan-de produkter för digitala trådlösa kommunikationer, produkter som växer explosivt över hela världen.

Även på längre sikt ser det ljust ut för signalprocessorerna. Nästa år tror Forward Concepts på en 32 procentig ökning och i den takten fortsätter det fram till år 2002, när marknaden ska vara värd 13,4 miljarder dollar. En brasklapp är dock på sin plats - beräkningen bygger på att den asiatiska ekonomin stabiliseras, och på att en uppsjö nya DSP-produkter ska växa fram, exempelvis digitala kameror, satellittelefoner, smarta antenner och digital-tv.



Varning för Mips


I tabellen här intill har DSP-leverantörerna fått ange de egna kretsarnas prestanda mätt i valfri enhet. Många har valt enheten Mips, som anger hur många miljoner instruktioner kretsen presterar i sekunden. Mips är dock ett luddigt begrepp som definieras olika av olika leverantörer.

- Var försiktig med Mips, det är ett mycket bedrägligt begrepp, varnar exempelvis Håkan Grundstedt på ZSPs europeiska kontor.

Han föreslår istället att man jämför hur snabbt olika processorer hanterar kända DSP-funktioner, som fouriertransformer och filter. Peter Sobiecki på IE Komponenter, svensk distributör för Analog Devices, är inne på samma linje.

Ett mått som bygger på just sådana funktioner kommer från den oberoende marknadsanalysfirman BDT - Berkeley Design Technology. Företaget har graderat många av marknadens processorer i BDTImark, ett värde som baseras på företagets elva tester.

I tabellerna anges BDTI-måttet för ett fåtal kretsar, majoriteten av leverantörer har dock valt att inte ange något i den rutan.

Men vem som helst kan ta delav BDTIs gradering av många av marknadens DSPer på Internetadressen www.bdti.com. Men BDTI-måttet är naturligtvis inte heller helt rättvisande.

- BDTI säger en hel del, men kan också vara missvisande. BDTs algoritmer kan råka passa bra på vissa arkitekturer, men i en riktig tilllämpning kan kanske den arkitekturen inte alls är så lyckad, säger Peter Sobiecki.

Charlotta von Schultz

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)