Elektronikkonstruktören kommer att ställas inför allt fler, och ofta motstridiga, krav. Konstruktörsnätverk och databaser på Internet kan bli räddningen.
Nätverk - mänskliga såväl som elektroniska - kommer att höra till de främsta verktygen när konstruktören ska bemöta framtidens krav på mindre produkter, kortare leveranstider och lägre kostnader.
Det visar en rapport som Carl Gunnar Bergendahl vid Institutet för verkstadsteknisk forskning i Mölndal har skrivit. Han har intervjuat konstruktörer vid sju företag om vilka krav som framtidens konstruktör kommer att ställas inför, och vad man kan göra för att bemöta de kraven.
Allt fler byggsättUtgångspunkten för undersökningen var att elektronikkonstruktören i framtiden måste:
• känna till allt fler byggsätt och produktionsprocesser,
• ha en ökande mängd konstruktionsregler och anvisningar till hands,
• kunna göra prioriteringar bland allt fler konstruktionsparametrar, bland annat kostnad och miljöanpassning.
De intervjuade konstruktörerna i IVFs undersökning pekar ut en lång serie krav och utmaningar som framtiden förväntas ställa dem inför. Lägre produktkostnader är det krav som nämns av i särklass flest. Därefter nämner konstruktörerna att produkterna blir mindre och det faktum att kraven allmänt blir allt fler.
För att bemöta kraven ser de intervjuade ett antal behov och idéer, varav två är särskilt framträdande. Behovet av ett externt forum eller nätverk för konstruktörer nämns av konstruktörer på hela sex av de sju företagen, oberoende av varandra. Den andra idén är att uppdaterad information måste finnas tillgänglig i konstruktörens dator. Även här dras tanken till nätverk - Internet och företagsinterna nät. Idag använder konstruktören Internet när hon eller han kollar upp specifika komponenter, men i framtiden lär ju allt mer konstruktörsgodis hamna på webbplatserna: virtuella byggblock, konstruktionsprogram med mera.
Nätverk blev toppnyheterSåväl i förra som förrförra numret av Elektroniktidningen toppades förstasidan med nyheter om konstruktörsnätverk med just webbplatser som huvudforum. I mitten av september skrev vi om de nordiska mönsterkortstillverkarnas samarbete MQS, och i senaste numret handlade det om Nestor, ett nystartat nätverk för små elektronikföretag i Stockholm.
Carl Gunnar Bergendahl tror dock att Internet inte kan bli mer än ett i och för sig kraftfullt komplement till personliga möten. Han tycker att mönsterkortssamarbetet MQS och IVFs nätverk för EMC-anpassning ger belägg för det.
- Både i MQS och i EMC-arbetet har grunden till framgång varit att vi skapat ett forum där folk kan träffas öga mot öga, säger Carl Gunnar Bergendahl. Sedan sitter konstruktören ofta väldigt belastad och har svårt att komma ifrån och då är Internet bra.
IVF säger sig i rapporten också kunna peka på två systemfel som kan vara till hinder för många företag när det gäller att anamma ny teknik.
Det ena är arbetssituationen: eftersom arbetet är så produktfokuserat och tidspressat blir det inte alltid tid över att ta in kunskaper om ny teknik. Det andra är att företagen inte är organiserade för att hantera ny teknik på ett strukturerat sätt.
Alexander Kristofersson