JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson läser på efter etisk bakläxa

Får kritik för sitt agerande i Asien

Mänskliga rättigheter på arbetsplatsen är en eftersatt fråga inom Ericsson, konstaterar stiftelsen Fair Trade Center som granskat företaget på uppdrag av bland annat Rädda barnen. Men nu tillsätter Ericsson en grupp som troligen ska ta fram nya regler
Den svenska elektronikjättens malaysiska del försökte förra året mycket aktivt stoppa fabriksarbetare från att organisera sig i en fackförening. Först när det började skildras i svenska medier, efter ett års facklig konflikt, vaknade koncernledningen.
 
Avsaknaden av förebyggande arbete när det gäller mänskliga rättigheter i arbetslivet är en av de brister som påtalas av stiftelsen Fair Trade Center efter en undersökning som gjorts på uppdrag av Rädda barnen, Svenska kyrkan med flera.
 
- Sånt som i Malaysia borde ju förebyggas, inte bara hanteras när det dyker upp, säger Kristina Bjurling på Fair Trade Center.
 
Företaget följer inte heller upp att de egna stora orden om mänskliga rättigheter omsätts i verklighet, och de ansvariga har bristande kunskap om vad som händer i det egna företaget, konstaterar Fair Trade Center.
 
Ericsson säger sig ställa upp på FNs deklaration om mänskliga rättigheter, och formulerar i sin världstäckande anställningsfilosofi att företaget ska vara en flexibel och human arbetsgivare, samt att anställda ska ha möjlighet att leva "välbalanserade liv". Men de stora orden översätts ingenstans till mätbara kriterier, och inga krav om de anställdas arbetsmiljö formuleras i kontrakten med underleverantörerna.
 
Tittar på nya regler
 
- I avtalen borde det ligga detaljerade kriterier för mänskliga rättigheter i arbetslivet - framför allt i frihandelszoner eller i länder som inskränker rättigheterna, som Kina, säger Kristina Bjurling.
 
- Vi har börjat att titta på det här, säger Göran Whitlock som är ansvarig för Ericssonkoncernens relationer till fackliga organisationer.
 
- Man kan ju precisera uppförandereglerna lite mer än vi har gjort, man kan föra ner dem från övergripande till mer beskrivande nivå, och vi kanske kan ha behov av det.
 
En grupp inom koncernen har nu börjat titta på frågan om mer detaljerade regler, och Fair Trade Centers rapport bidrog till att den kom till, tillstår Göran Whitlock. Han tycker dock att koncernen är en bra arbetsgivare, och vad gäller kontrollen tycker han sig inte se någon anledning till att den skulle behöva stärkas.
 
Slår ifrån sig kritiken
 
Ole Selchau på koncernens informationsavdelning slår ifrån sig det mesta av rapportens kritik.
 
- Vi utbildar till exempel inköpare systematiskt i att hitta rätt underleverantörer. Där är miljö centralt, och arbetsförhållanden ingår i bedömningsunderlaget. Om vi ser regelbrott så påtalar vi det för underleverantören, säger han.
 
De kriterier som inköparna ska bedöma arbetsmiljön efter finns dock inte nerskrivna.
 
Ole Selchau pekar också på en grupp på sju personer som granskar underleverantörer världen över med avseende på miljö, kvalitet med mera.
 
De tittar även på arbetsförhållanden. En person i gruppen har nyligen besökt 60 mönsterkortsfabriker. Dessutom granskas alltid nya underleverantörer innan kontrakt skrivs.
 
- Man måste välja vilka underleverantörer man ska besöka för att få en samlad bild. Man kan alltid hävda att vi skulle göra fler besök och resor. Det är alltid möjligt att en underleverantör kan göra ett fel. Det vi kan göra är att tillsätta mycket resurser, och det gör vi.


Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)