JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Europa storsatsar på CMOS-teknik

Europas tre ledande halvledartillverkare, Infineon, Philips och ST Microelectronics, gör nu en gemensam ansträngning att ta fram nästa generation CMOS-process på 45 nm. Satsningen går under namnet NanoCMOS och backas upp av EU-komissionen med 24 miljoner euro.
Målet för samarbetsprojektet NanoCMOS är att visa upp ett fungerande SRAM tillverkat i en 45 nm-process redan i slutet av nästa år och ha den helt färdig till 2007. Parallellt ska man också börja arbeta med processer för 32- och 22-nm. De första testkretsarna på 32-nm förväntas komma redan 2007.

- NanoCMOS innbär en unik möjlighet för Europa att bli det ledande centrat för nanoelektronik samtidigt som det stödjer akademisk forskning och stärker de europeiska företagen, säger Guillermo Bomchill som är koordinator för NanoCMOS i ett pressmeddelande.

Förutom de tre halvledartillverkarna ingår en mängd euroepiska forskningsinstitut liksom europeiska underleverantörer till halvledarindustrin i projektet. Det är bland annat franska CEA Leti, belgiska Imec och tyska Fraunhofer.

Projektet har fått 24 miljoner euro i finansiering av EU-komissionen och företagen ska bidra med lika mycket själva. Pengarna ska räcka 27 månader och sedan hoppas man att få till en fortsättning.

Konsortiet planerar att lämna in en ny ansökan till EU-komissionen för en andra fas som ska starta mot slutet av 2006.

- Den här gången ska vi undvika att göra samma forskning och utveckling som sker på andra håll, säger Guillermo Bomchill.

Konsortiet ska därför försöka koordinera satsningen med Eurekaprojektet Medea+ som också finansierar forskning inom halvledarområdet. Bland annat vill man att Medea+ ska svara för industrialiseringen av 45 nm-processen vilket förväntas starta 2006.

Planerna är att det arbetet ska ske i franska Crolles, där ST, Philips och Motorola gemensamt driver en halvledarfabrik.

Parallellt med NanoCMOS har det formeras ett treårigt forskningsprogram för litografi kallat More Moore. Målsättningen är att få europeiska företag att samarbeta bättre. Projektet är på 43,633 miljoner euro varav 23,25 miljoner euro kommer från EU-komissionen. Projektet leds av holländska ASML som är världsledande på litografiutrustningar.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)