2005 blir mobil-tv:ns år. Åtminstone vad kretstillverkarna anbelangar. På 3GSM-mässan i Cannes framlades allt från färdiga kretspaket och IP-block till löften om kommande kretsar, snart, upp. Men än så länge är det öppet vilken av standarderna DVB-H eller T-DMB som kommer att bli viktigast för tv i mobilen.
T-DMB står för Terrestial Digital Multimedia Broadcasting, och använder alltså inte mobilnätet för tv-sändningar. Mobiloperatörerna lär vara mer intresserade av den kommande DVB-H- (Digital Video Broadcasting-Handheld) standarden. Frontier Silicon lovar att deras plattform stödjer även denna teknik, när den kommer.
Bägge kretsarna är 5 x 5 mm stora, och Kino har integrerad oscillator och DA-omvandlare för ljud för att ytterligare spara kretsutrymme. Apollo är en så kallad Near-zero IF-radio, vilket innebär att man slipper mellansteg och får en enklare konstruktion, samtidigt som man kommer undan de svårhanterliga likströmstörningar som en direktkonverterande radio drabbas av.
Philips kommer snart
Philips lät meddela att man också skulle ha en lösning för tv i mobilen. Inte nu, men i fjärde kvartalet ska kretsarna vara tillgängliga. Philips kretsar är baserade på standarden DVB-H. Enligt Mario Rivas på Philips kommer denna krets att med ett normalt batteri klara 10 timmars tv-visande mellan laddningarna.
Även Texas Instruments ville visa att de var med på tv-vågen, men för dess del rörde det sig mest om att deras telefonplattform OMAP2 stödjer videofunktionalitet.
TTPCom hade ett mer substantiellt erbjudande att komma med. Företaget kunde visa upp IP för en demodulator/dekoderkonstruktion för DVB-H, som man licensierar ut till intresserade telefonkonstruktörer. TTPComs IP finns i över 300 miljoner mobiltelefoner, och de är därför väl medvetna om behovet av låg strömförbrukning. Deras IP inkluderar inte radiodelen, men både direktkonverterande och Low-IF-radio stöds.
Elias Nordling