Projektledaren Magnus Eriksson vill inte spekulera i några besökarsiffror. Men rimligtvis ligger mässans mål någonstans mellan 8 000 och 9 000 besökare. Elektronik/EP i Stockholm brukar traditionellt dra ett par tusen besökare mer än Göteborgsmotsvarigheten Komponent. Och denna lockade 6 600 personer senast.
Om det bara hänger på innehållet så kan målet mycket väl vara realistiskt. För arrangörerna av Elektronik/EP ser denna gång ut att lyckas med ett par projekt som tidigare mässledningar inte rott i land.
Att halvledartillverkarna ställer ut igen torde vara den enskilt viktigaste förändringen för att locka fler besökare. Halvledarbolagen har sedan mitten på 1990-talet ratat de svenska elektronikmässorna, eller i vart fall fört en undanskymd tillvaro bakom sina distributörer. Nu lutar det åt att de ska närvara med såväl seminarier och montrar, må vara i miniformat.
- Inget är hugget i sten ännu, men det är vår ambition och vi är nära en lösning som de berörda företagen, säger Magnus Eriksson.
EDA Village, en annan riktigt intressant nyhet, borde också locka en del besökare. Här finns tillverkare av konstruktionsverktyg, som Mentor Graphics och Synopsys. Även denna grupp har tidigare varit svårflirtad, men satsar nu på både närvaro och seminarier.
Trådlös teknik har även tidigare varit ett dragplåster i form av Bluetooth Park, ett antal montrar där besökarna kunnat se och prova det mesta inom Bluetooth. I år har denna del breddats till fler trådlös tekniker, och passande nog bytt namn till Wireless Expo. Förutom Bluetooth ska även mobiltelefoni, satellitpositionering, trådlösa datanät och Rfid-produkter visas upp här.
Några av tidigare års publikframgångar ingår även denna gång i smörgåsbordet. Dit hör den fullt fungerande produktionslinan, paneldebatten på tisdagen och inbyggnadsseminarierna.
Vi på Elektroniktidningen kommer förstås även på denna mässa att intervjua några av branschens höjdare i Heta Stolen.
Totalt har nära 230 företag hittills bokat monter. Magnus Eriksson hoppas att ytterligare 90-100 företag ska tillkomma. Det skulle innebära en minskning med cirka 20 procent sedan sist, vilket nog speglar den svenska elektronikbranschens utveckling.
Adam Edström