JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Så gott som nytt

I England, Tyskland, Frankrike och USA är det vanligt att köpa och sälja begagnade test- och mätinstrument.Intresset för att köpa begagnat har nu även nått svenska företag, stora som små. Fast ännu syns inga nämnvärda spår i säljstatistiken.
I flera europeiska länder, liksom USA, står försäljningen av begagnade instrument idag för cirka en tiondel av den totala instrumentförsäljningen. I USA fick handeln ett rejält uppsving redan för tio år sedan när anslagen till militären och rymdindustrin gick ner.

För svensk del tycks telekomsektorns kris varit den katalysator som krävts för att storföretagen ska ändra sin attityd till begagnade test- och mätinstrument.

- Det har hänt mycket i Sverige under de senaste åren. Stora företag har blivit medvetna om hur de använder plånboken och är mer försiktiga med att dra på sig stora kostnader, säger Jan Moström, vd på MJS Electronics, som sålt begagnade instrument i sju års tid.

Tomas Ornstein, vd på Rf Partner som satsar på mikrovågsinstrument, har förmedlat begagnat i tio år och delar denna uppfattning.

- Förr köpte de stora nytt för att hyra vid toppar. Idag tittar de på att köpa begagnat i större utsträckning. För mindre företag är trenden däremot inte lika tydlig, de har hyrt och köpt begagnat hela tiden, säger han.

Samtidigt har test- och mätmarknaden strukturerats om i landet. Nya typer av företag köper instrument för större summor numera. Det har skett i och med att bland annat Ericsson lagt ut produktionen på kontraktstillverkare och teleoperatörerna lagt ut skötseln av näten.

- För installationsfirmor och kontraktstillverkare är instrumentkostanden en stor bit av verksamheten. Då är det attraktivt att köpa begagnat, säger Jan Moström.

Köparen tjänar mest på dyra köp

Ett begagnat instrument kostar i genomsnitt 20 till 40 procent mindre än ett nytt. Men priset beror på många faktorer och efterfrågan styr.

- Samtidigt är det de dyra instrumenten, de som kostar över 100 000 kronor, som kunden tjänar mest pengar på att köpa. Då blir exempelvis transportkostnaden försumbar, säger Tomas Ornstein.

I Sverige är instrument för telekom-området attraktiva som begagnade. Det beror dels på att det finns en hel del sådana att tillgå och de är dyra att köpa nya. Dels på att det är många kostnadsmedvetna småföretag som sysslar med telekom i landet.

Det säljs även många begagnade rf-instrument. Spektrumanalysatorer är det exempelvis stor ruljangs på. Däremot finns det ett överskott av jättedyra instrument inom opto som går att få till vrakpriser.

För att få snurr på begagnathandeln vill företagen som säljer begagnat också se att slutanvändarna börjar sälja sina hyllvärmare.

- Det finns väldigt mycket instrument som företagen skulle kunna sälja för att få loss friskt kapital. I sommar har jag köpt för 300 000 kronor, det är alldeles för lite, säger Per-Arne Andersson på Instrumentmäklaren.

Instrumentmäklaren är svensk representant för franska Leasametric, som säljer begagnade test- och mätinstrument på världsmarknaden.

Agilent, världens största tillverkare av test- och mätutrustning, har också anammat begagnatmarknaden. Företaget köper och säljer begagnade Agilent-instrument, under namnet Certiprime.

- Runt 100 modellnummer ingår i konceptet. Det är de instrument som vi har mest åtgång på, säger Michael Palmgren, försäljningschef för test- och mätinstrument på Agilent i Sverige.

Köper gör Agilent där det finns instrument, men oftast är det från befintliga kunder.

- Vi har alltid gett kunden möjlighet till inbyte. Det som är nytt är att vi köper utan krav på att sälja.

Gör auktionssajt rumsren

Samtidigt har företaget startat programmet Advantage Assurance under våren. Det går ut på att Agilent garanterar kvaliteten på en del av instrumenten som säljs via auktionssajten e-Bay.

Rent praktiskt går det till så att säljaren skickar instrumentet till Agilent, som går igenom det och gör en komplett kalibrering. Instrumentet bjuds därefter ut på e-Bay och när affären är klar går det direkt från Agilent till köparen.

- Jag har inte kommit i kontakt med någon affär som gått över e-Bay ännu. För oss är detta endast ett sätt att skydda vårt varumärke, säger Michael Palmgren.

Och det kan nog vara klokt. För e-Bay har inte något gott rykte bland svenska säljare av begagnade instrument.

- Jag har tidigare köpt instrument via e-Bay, men det kan jag bara avråda ifrån. Det förekommer väldigt många bedrägerier och det finns inga garantier för vilka som säljer där, säger Jan Moström.

Trots att attityden till begagnade instrument har ändrats i landet så tycks begagnataffärerna ännu inte ha knipit åt sig någon större andel av den svenska försäljningsstatistiken.

Den gängse uppfattningen är att begagnathandeln står för någon enstaka procent av den totala försäljningen, som ligger på dryga 400 miljoner kronor per år. Om det är så är dock svårt att säga med säkerhet eftersom företagen som Elektroniktidningen talat med inte vill avslöja sin omsättning i kronor. Enda undantaget är Instrumentmäklaren.

Sedan februari har Instrumentmäklaren förmedlat för över en miljon kronor och förhoppningen är att komma upp i tre miljoner innan årets slut.

- Jag räknar med att försäljningen av begagnade instrument kan komma åt tio procent av nyförsäljningsmarknaden i Sverige inom fem år. Och mitt mål är att vår omsättning då ska vara tio miljoner kronor, säger Per-Arne Andersson.

Ericsson återanvänder

En orsak till att den välvilliga attityden till begagnade instrument ännu inte avspeglat sig i försäljningssiffror är att Ericsson, landets största instrumentköpare, numera har en egen överskottsverksamhet, Ericsson Surplus and Equipment Center, ESEC.

ESEC är en effekt av Ericssons neddragningar som gav företaget ett kraftigt överskott på test- och mätinstrument samt produktionsutrustning. ESEC har hittills drivits som ett projekt, som nu läggs ner för att istället bli en permanent avdelning inom koncernen.

- Vår uppgift är att på ett effektivt sätt utnyttja Ericssons investeringar. Ibland genom att använda internt, ibland genom att sälja, säger Mats Lundgren, chef för ESEC i Gävle.

- Om något nytt ska köpas in inom Ericsson stäms det alltid av mot vårt lager. Det finns mycket mer för internt bruk än vad som syns på hemsidan.

Vid avyttring säljer ESEC främst i stora kvantiteter till stora företag, som i sin tur säljer på begagnatmarknaden. Men även slutanvändare kan köpa direkt.
Begagnat instrument ofta bästa valet

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Rainer Raitasuo

Rainer
Raitasuo

+46(0)734-171099 rainer@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)