Mässan är ett oslagbart forum för socialt och professionellt nätverkande. Här finns kunnigt folk inom så gott som varenda elektroniknisch, från konstruktion och halvledare till test&mät, produktion, förbindningsteknik och inbyggda system. Här torgförs även åsikter från scen i form av paneldebatt, och intervjuer i Heta Stolen.
Särskilt många nya produkter kommer inte att presenteras på mässan Elektronik-EP. Den tiden är förbi sedan länge. De flesta konstruktörer och likasinnade får idag reda på nyheter om produkter och annat via webben, e-post, nyhetsbrev eller tidningar.
Mässans främsta uppgift är numera snarare att vara ett forum för kontaktskapande. Internet i all ära, det personliga mötet mellan konstruktör och leverantör, säljare och köpare, producent och användare är fortfarande oöverträffat. Och dessa möten kan svårligen göras mer effektiva än på en mässa.
Årets upplaga av Elektronik-EP bjuder på sällsynt många attraktiva mötesplatser. Konstruktörer i behov av uppfräschade verktyg torde finna dessa i "verktygsbyn", EDA Village.
Fokus här ligger på utvecklingsprogram för kretskort och FPGA, men den som vill diskutera avancerade asicar och slikt kan också hitta kompetenta samtalspartner här.
Nio halvledartillverkare
Den som vill prata halvledare kan också med fördel bege sig till Silicon Square, där nio av världens största bolag i denna bransch har sina montrar. Dessa företag håller också seminarier, på tisdagen inom industrielektronik, på onsdagen om trådlöst och på torsdagen om kommunikation mellan kretsarna.
Halvledare finns förstås också i inbyggnadsparken, Embedded Park. Men här samspelar de med programvara och kringkretsar på det sätt som präglar inbyggda system. Ett fyrtiotal företag från konsulter till leverantörer av färdiga datorplattformar för inbyggnad ställer ut på detta område.
Oavsett abstraktionsnivå måste varje konstruktion mätas och testas. Instrument och annan utrustning för detta ändamål finns förstås också på mässan, samlade i test- och mätavdelningen. Här kan man också ta en titt på Post- och Telestyrelsens testbild för 3G-näten, ett fordon som klarar att i 90 km/h kolla att 3G-operatörernas utbyggnad går enligt plan.
Blyfritt på allas läppar
På produktionssidan finns ett allt annat överskuggande tema - övergången till blyfritt. Att det går utmärkt rent tekniskt att producera blyfri elektronik är ingen nyhet, frågan är snarare hur man gör det praktiskt och ekonomiskt, och i vilken takt övergången ska ske.
Oavsett om den svenska produktionen görs blyfritt eller inte så finns konkurrenter i låglöneländer. Men Sverige har både kompetens och kapacitet att konkurrera. Det menar åtminstone Lars Wallin på IPC som håller i trådarna i Optimal Produktion, den produktionslina som står längst in i mässhallen, monter A04:40. Där ska fullt fungerande kretskort med såväl logik som ytmonterade lysdioder produceras varje mässdag.
Debatt med Thomas Östros
På samma scen sker även paneldebatten den 1 februari klockan 14 då industriminister Thomas Östros och Ericssons forskningsdirektör Håkan Eriksson ska debattera framtiden för svensk elektronik med bland andra Vinnovas generaldirektör Per Eriksson och industriforskningsinstitutet Acreos vd Hans Hentzell. Paneldebatten är en given höjdpunkt på mässan.
Samma scen används därtill dagligen för Heta Stolen - hela programmet finns här.
Adam Edström