Antennen är något av det besvärligaste att konstruera i en mobil. Inte minst för att minsta layoutförändring gör att antennen måste omkalibreras. Brittiska Antenova har ett alternativ. Med färdigkalibrerade integrerade antennmoduler slipper konstruktören hela bekymret. Antennerna är dessutom strömsnåla och lågstrålande.
- En traditionell antenn är beroende av jordplanet. Om man så flyttar batteriet en millimeter måste man omkalibrera antennen i mobilen, säger Simon Kingsley, en av uppfinnarna av antennmodulen.
Det är inte bara mobilens konstruktion som stör antennen. Sätter man mobilen mot örat förändras också signalförhållandena, och en stor del av effekten går förlorad när signalen absorberas av huvudet.
- En normal antenn har typiskt en verkningsgrad på 20 till 25 procent, men sätter man telefonen mot huvudet går verkningsgraden ner till ett ensiffrigt procenttal. Våra antenner har mer än 55 procents verkningsgrad, oavsett om ett huvud är i vägen.
Spar energi, Strålar mindre
Detta innebär bättre räckvidd och längre batteritid för telefonen, och för dem som bekymras av sånt, betydligt mindre strålning som absorberas av kroppen.
Antennmodulen innehåller även alla kringkomponenter som behövs till antennen. I kombination med att modulen innehåller två spegelvända antenner borde den bli stor.
- I början av utvecklingen var den stor, men vi blev bättre och bättre på att miniatyrisera med tiden.
Antennmodulerna finns i ett antal utföranden som täcker in hela frekvensutrymmet för GSM, 3G och WLAN. För GSM kan man inte helt komma undan problemet med omstämning på grund av jordplanet, men för i synnerhet 3G och kombinerade GSM/3G-telefoner tror Antenova att vinsten blir stor för mobilkonstruktionen.
Elias Nordling