JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel tar upp striden om Internetmobilerna
Intel utmanar DSP-marknadens ledare Texas Instruments. Målet är att bli ledande leverantör av halvledare till framtida mobiltelefonerna.


- Intels mål är att konkurrera med Texas Instruments när det gäller digitala signalprocessorer för mobiltelefoner.

Orden kommer från Patrick Gelsinger, vice vd i Intel, världens största halvledartillverkare, som nu siktar på mobiltelefonmarknaden och den tredje generationens mobilnät.

Och de viktigaste kretsarna i varje mobiltelefon är just digitala signalprocessorer, DSPer. DSP-marknaden domineras idagsläget helt av Texas Instruments, men Intel vill bli riktigt stort på denna marknad, precis som företaget lyckats när det gäller kretsar för persondatorer.

- När en stor arkitekturförändring kommer har vi en möjlighet att komma in på marknaden, säger Gelsinger till Elektroniktidningen.

- Vårt mål är att vara en av de två största leverantörerna. Inom två år vet vi om vi klarar det, säger han.

För den som tvivlar på Intels förmåga att slå sig fram så hänvisar Patrick Gelsinger till hur Intel lyckades bli minst tvåa när det gäller leveranser av halvledare och produkter för datanätet Ethernet, långt efter det att marknaden etablerades. Intel levererar idag nätverkskort, hubbar och andra produkter för Ethernetmarknaden.

Men för att Intel ska lyckas när det gäller DSP-er för mobiltelefoner så måste företaget stödja de dominerande operativsystemen på marknaden, och Gelsinger markerar också klart att Intel inte bara kommer att satsa på Microsofts Windows när företaget satsar på mobiltelefonerna.

- Vi stödjer både Microsoft och Symbian. Vi har samarbete och diskussioner med Symbian, säger Gelsinger.

Företaget Symbian har Ericsson, Motorola, Nokia och Matsushita som huvudägare, och Symbian, med operativsystemet Epoc, är Microsofts huvudmotståndare när det gäller operativsystem för framtidens mobiltelefoner.



Satsar på DSP


Orsaken till att Intel satsar på DSPer är att företaget vill vara den ledande leverantören av halvledare för Internetutrustning, och nu ser just mobiltelefonerna ut att slå igenom som Internetterminaler. Mobiltelefonerna blir fler till antalet än persondatorerna, och mobiltelefontekniken kommer även att integreras med både handdatorer och bärbara datorer.

Idag levererar Intel huvudsakligen flashminnen till mobiltelefontillverkarna, och det räcker inte om företaget skall bli en ledande halvledarleverantör för mobilmarknaden, därav jättesatsningen för att bli stor leverantör av DSP- kretsar. För några veckor sedan blev det klart att Intel skall köpa den amerikanska halvledartillverkaren DSP Communications för 13,2 miljarder kronor. Styrelsen för DSP Communications har redan tillstyrkt köpet, och att DSP Communications skall bli ett av Intel helägt dotterbolag.

DSP Communications levererar både DSP-kretsar och programvara för mobiltelefonprodukter till ett tiotal kunder, däribland NEC, Motorola och Lucent.

Företaget har produkter för de amerikanska mobilstandarderna CDMA (IS95) och TDMA samt japanska standarden PDC. DSP Communications har idag inga GSM- produkter, men kommer att erbjuda produkter för både CDMA2000 och WCDMA, de två globala standarder som nu utvecklas för tredje generationens mobilnät.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)