JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Forskare på Intel ser slutet på Moores lag
Utvecklingen mot allt mindre transistorer i halvledare kommer att avstanna om några år, säger forskare på Intel.


Den mobila interaktiva HDTV-apparaten i bröstfickan kanske aldrig blir verklighet. Halvledarindustrin kör nämligen huvudet i taket om några år. Det går inte längre att fördubbla antalet transistorer på en enda krets på 18 månader. Och det är definitivt inte säkert att det går att klara kanallängder på 0,10 μm med dagens vanliga kiselteknik.

Den varningen publicerades i slutet av september i den amerikanska tidskriften Science. Författare var Paul Backan, forskare på Intel. Artikeln citerades i en rad tidningar runt om världen.

I mer än 30 år har halvledarindustrin fortsatt fördubbla antalet transistorer som ryms på en enda krets var 18:e månad. Fenomenet kallas Moores Lag, döpt efter Intelgrundaren Gordon Moore.

Många gånger har fenomenet ifrågasatts och forskare har sagt att nu kan inte kretsarna krympas mer. Hittills har dock halvledarindustrin gång efter annan visat att lagen faktiskt håller.

Men nu kommer alltså varningen från forskare på världens största halvledartillverkare Intel. De säger att det går att klara 0,18 μm kanallängder i år, och det går att nå 0,13 μm år 2000 eller 2001. Men det finns inget svar på hur industrin skall nå 0,10 μm år 2003 eller 2004. Det är den största utmaning som halvledarindustrin någonsin stått inför, enligt Backan.

Experter på IBM håller med om beskrivningen. Även andra amerikanska forskare, som citeras i New York Times, instämmer i varningen.

Den stora frågan är självklart om detta är ett problem att ta på allvar. Intel tar saken med största ro i sina offentliga uttalanden.

- Det är normalt att lösningen för kanallängder kring 0,10 μm inte finns klar redan idag. Det här kommer säkert att lösas, säger Toivo Röjder, arkitekturchef vid Intel Sweden AB och han har samma uppfattning som sina högsta amerikanska chefer.

IBMs svenska experter understryker att med nya material som kiselgermanium, ny processteknik som kisel-på-isolator och nya byggsätt för halvledare, så kommer Moores lag att bestå.

- IBMs forskare tror att de har nya lösningar som klarar Moores lag fram till år 2010-2012, säger Torbjörn Johansson på IBM i Sverige.

Hos nätoperatörer som Telia har man över huvud taget inte talat om detta. Telias experter understryker att system kan optimeras på olika sätt. Idag fördubblas prestanda för transmission i telenäten snabbare än på 18 månader. Detsamma gäller för datalagring. Genom annorlunda optimering mellan processorer, transmission och datalagring blir det ändå möjligt att bygga system för de tjänster nätoperatörerna vill sälja, menar man.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)