JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. DSP-experten Freehand köps av Via
För två och ett halvt år sedan hoppade fem personer av Ericsson för att utveckla effektsnåla signalprocessorkärnor. Nu köps företaget upp av taiwanesiska Via.
- De behövde en bra DSP-teknologi och vi hade fått en del kontakter via klustret Socware. Det ena gav det andra, säger Harald Berg som är vd på Freehand.

Efter köpet blir Sundbybergsföretaget Freehand med åtta anställda en intern utvecklingsavdelning inom Via.

Freehand har utvecklat en effektsnål signalprocessorarkitektur för kommunikationstillämpningar. Kärnorna erbjuds som IP-block och kan bland annat användas för ekosläckning och adaptiv filtrering. De två kunder som redovisats var amerikanska Realchip Communication och svenska Konftel. Inriktningen på verksamheten har därför varit fokuserad på telefoni över IP. Realchip gick dock i konkurs för några månader sedan. Vias köp säkrar nu den fortsatta verksamheten

- Vi levde på riskkapital och ägnade mycket tid år att ragga pengar, säger Harald Berg.

Köpet innebär dessutom att verksamhetens fokus förskjuts mot trådlös kommunikation som mobiltelefoni och trådlösa datanät.

- Skillnaden är egentligen ganska liten och vi hade redan utvecklat en accelerator för FFT-transformen.

Freehands signalprocessorarkitektur kallas Oscar, vilket ska utläsas som Open and Scalable Architecture. Den generella kärnan heter Micro DSP och upptar bara 45 000 grindar. Den har fyra väldefinierade gränssnitt som kan anslutas till acceleratorer, specialiserade IP-block som utför funktioner parallellt med kärnan.

I acceleratorerna kan man lägga beräkningsintensiva algoritmer för till exempel ekosläckning, talkodning Fouriertransformering eller protokollhantering. Acceleratorerna upptar inte mer än 15 000 - 20 000 grindar.

Skalbarheten är en annan viktig egenskap. Förutom de fyra gränssnitten mot acceleratorerna finns tre andra gränssnitt dit ytterligare Micro DSP-enheter kan anslutas. Totalt kan fyra kärnor arbeta parallellt med inalles 16 acceleratorer

Via har det senaste året aktivt satsat på att bygga upp verksamhet för mobiltelefoni och trådlös kommunikation. Företaget har förvärvat LSI Logics enhet i USA för CDMA-kretar , gick med i klustret Socware i maj förra året och licensierade nyligen Bluetoothteknik av Ericsson.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)