JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk verifiering siktar högt
Göteborgsföretaget Safelogic har precis börjat sälja två verktyg för formell verifiering av halvledarkonstruktioner. Och man säger själv att de klarar mer än konkurrenterna samtidigt som de är lättare att använda.
Safelogic siktar på att lösa ett av de snabbast växande problemen inom elektronikkonstruktion - verifieringen av att konstruktionen är korrekt. Vapnet - formell verifiering - har förvisso provats av andra, betydligt större företag som gör konstruktionsprogram. Men Safelogic tror sig ligga steget före.

- Våra verktyg klarar stora, komplexa konstruktioner. Och de är väldigt lättanvända - vi sänker användartröskeln utan att förlora i analyskraft, säger vd Håkan Rippe.

Den typ av formell verifiering man fokuserar på kallas property checking, ungefär egenskapskontroll. Med den metoden kan man bevisa att en konstruktion alltid fungerar korrekt, vilket är en betydligt starkare kvalitetskontroll än traditionell simulering.

- Men vi vill inte ersätta simulering även om den inte alltid räcker till. Är man nöjd med dagens utvecklingsprocess så är det jättebra. Om man däremot vill förbättra produktiviteten eller kvaliteten, då kan vi hjälpa till.

En eller 64 bitar går lika fort
Hög abstraktionsgrad är ett viktigt skäl till Safelogics självförtroende. Man tillämpar en metod kallad predikatlogik som gör att komplexa strukturer som datavägar och minnen kan verifieras snabbt. Detta utan att datamängderna ökar bortom rimlighet, vilket är ett problem för många av konkurrenternas verktyg.

- En 64-bitarsbuss behöver inte ta längre tid att verifiera än en enbitsbuss, säger utvecklingschefen Johan Alfredsson.

Verktyget har med framgång testats på industriella kretsar, bland annat en konstruktion med 350 000 grindar, full av datavägar och med en stor tvådimensionell matris representerad i en endimensionell matris. Typiskt komplex logik, alltså.

I likhet med de flesta andra program för egenskapskontroll kräver även Safelogics produkter ett eget språk. Standardorganet Accellera förespråkar språket Sugar för ändamålet, och Safelogics språk påminner om detta.

- Sugar kommer i en ny version i december. Och vi räknar med att stödja den versionen helt och fullt under första kvartalet nästa år, säger Håkan Rippe.

Safelogic är på många sätt ett typiskt uppstartsföretag, grundat av Claes Strannegård som doktorerat på matematisk logik. Bolaget grundades 1999, fick sitt första riskkapitaltillskott i slutet av 2000 och har ägnat de senaste 18 månaderna åt att ta fram de första produkterna.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)