JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Superkondensator ger miljövänlig nödbelysning

Superkondensator ger miljövänlig nödbelysning

Nödbelysning behöver inte innehålla vare sig batterier eller glödlampor. Finska Teknoware har tagit fram versioner som istället använder superkondensatorer och lysdioder. När strömmen går lyser de i en timme.
Nödbelysningar ska fungera när strömmen går, och har traditionellt då drivits av batterier. Lysdioder har gjort sitt intåg på marknaden tidigare, men finska Teknoware är först ut med att ersätta batterierna med superkondensatorer. Resultatet, en produktserie kallad Escap, utsågs till årets mest innovativa produkt vid Finlands industrimässa tidigare i år.

Superkondensatorer innehåller vare sig bly, nickel eller kadmium som ju kan förekomma i uppladdningsbara batterier. Men kombinationen av lysdioder och superkondensatorer ger även andra vinster än de miljömässiga då armaturerna blir i det närmaste underhållsfria.

– Med tekniken kan man minimera tillsynen då inga tidsödande byten av batteri eller ljuskälla längre behövs, säger Jan Merelid, marknadschef på Kamic som säljer produkterna i Sverige.

När strömmen går räcker kondensatorernas laddning för att driva nödbelysningen i en timme. När strömmen kommer tillbaka tar det två timmar innan kondensatorerna är fulladdade igen.

– Det är bara en tiondel av den tid det tar att ladda vanliga uppladdningsbara batterier i nödarmaturer, säger Jan Merelid.

Laddningen, som görs via det vanliga elnätet, styrs av en inbyggd processor, som också utför självtest av produkterna och kontrollerar funktion, brinntid och att ljuskällorna fungerar.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)