JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. HDMI förbereder sig för 3D-tv

hdmiHDMI förbereder sig
för 3D-tv

HDMI-konsortiet, den organisation som hanterar HDMI-standarden för video- och ljudöverföring inom konsumentelektronik, har lanserat en 3D-version av sin standard för fri nedladdning.
HDMI, High Definition Multimedia Interface, har blivit den dominerande standarden för överföring av video och ljud mellan pc, tv-skärmar, spelkonsoler, blueray-spelare och liknande konsumentprodukter för HD-video. Över 600 miljoner enheter är redan sålda, och i år tror analyshuset In-Stat att över en miljard HDMI-kontaktdon kommer att levereras, med god draghjälp av att varje ny tv innehåller minst en HDMI-utgång. Konsortiet fick nyligen en Emmy-statyett för bästa tekniska standard inom tv-världen.

Standarden, som har sitt ursprung i företaget Silicon Image, kan hantera alla tv-standarder och stöder ljud med upp till 8 kanaler. Bandbredden är hela 5 Gbit/s.

Nästa steg för HDMI-konsortiet är att anamma tredimensionell video. Att 3D kommer starkt är en allmänt vedertagen uppfattning inom konsumentelektronikbranschen, vilket inte minst visade sig på den stora prylmässan CES, Consumer Electronics Show, i Las Vegas i januari. Att Samsung börjat producera 3D-paneler är en annan viktig indikator.

3D-video finns implementerat i HDMI:s senaste version, kallad 1.4. Exakt vilken 3D-teknik som kommer att slå igenom brett är ännu osäkert, så standarden stöder en rad olika metoder och protokoll. HDMI-konsortiet understryker att samma kabel och samma 19-poliga kontaktdon som tidigare ska kunna användas.

Hittills har 3D-specifikationen endast funnits tillgänglig för konsortiets medlemmar. För att öka acceptansen och kännedomen har konsortiet dock nu beslutat göra den allmänt tillgänglig, genom nedladdning från dess webbplats (länk).

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)