JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola stämmer Apple
Iphone, Ipad och vissa Macdatorer använder olovligen teknik som patenterats av Motorola. Det hävdar Motorola i en stämning som totalt omfattar 18 patent.
De legala striderna i mobilvärlden fortsätter med oförminskad styrka. Senast i raden är Motorolas stämning av Apple, för intrång på 18 patent, inlämnad till den amerikanska internationella handelskommissionen, ITC och till två distriktsdomstolar.

Motorola kräver att ITC inleder en undersökning om Apples användning av Motorolapatenten, att Apple förbjuds importera produkter som berörs av patenten, förbjuds sälja redan importerade produkter samt att all marknadsföring av dessa produkter stoppas. Därtill vill man ha kompensation som står i relation till tidigare sålda produkter som berörs av patenten.

Det handlar om central teknik som finns i många av Apples produkter och tjänster, däribland Iphone, Ipad, Itouch och ett antal Macintoshdatorer. Patenten täcker bland annat delar av WCDMA, GPRS, wlan, antennkonstruktion och närhetsavkänning. På mjukvarusidan handlar patenten om trådlös epost, geografiska tjänster och synkronisering över flera enheter.

– Efter Apples sena entré på telekommmarknaden har vi suttit i långa förhandlingar, men Apple har vägrat att teckna en licens. Vi hade inget annat val än att lämna in stämningsansökan för att stoppa Apples fortsatta intrång, säger Motorolas IP-ansvarige Kirk Dailey i ett uttalande.

Apple har inte kommenterat denna stämning.

Apple är sedan tidigare i en rejäl patentfajt med Nokia (länk) där stämningar och motstämningar lämnats in i flera led. Apple har också stämt HTC, och blivit stämd av Elan Microelectronics. Även Kodak har stämt Apple för patentintrång.

Nedan: Aktuell stämningsbild från mobilvärldens patentfront.
Källor: Elektroniktidningen, The Guardian, New York Times


stamningsbild
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)