JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. OLPC bygger pekplatta för rika barn
moby

OLPC bygger dator
för de rika barnen

OLPC, stiftelsen bakom tredjevärldendatorn XO, och halvledartillverkaren Marvell, konstruerar en Androidplatta för den rika världen. Den kommer att visas upp under konsumentelektronikmässan i Las Vegas i januari nästa år, och ska finnas på butikshyllorna senare samma år.
– Den kommer inte att bära vårt varumärke, det är en produkt för den första världen, säger OLPCs grundare Nicholas Negroponte.

Liksom XO är dock Androidplattan tänkt att användas som utbildningsdator. Den tros komma att bygga på Marvells referenskonstruktion Moby som har wlan, Bluetooth, GPS, FM-mottagare, kamera, och stöder flera skärmar och kan visa Adobe Flashmedia.

Hjärnan är en Marvellprocessor, ur Armada 600-familjen. I mars trodde Marvell att en pekplatta på Moby skulle kunna byggas för hundra dollar. En tänkt målgrupp var just skolelever och Marvell sökte efter en partner – denna partner blev uppenbarligen OLPC.

Samtidigt fortsätter de två företagen också sitt arbete med att  konstruera en uppföljare till FN-projektet den gröna utbildningsdatorn XO 1.

Att det fanns ett samarbete mellan de två företagen om XO 3 meddelades i höstas. Men nu upphöjs Marvell till OLPCs huvudsamarbetspartner, och i samband med detta ger också Marvell ett ekonomiskt bidrag till stiftelsen OLPC på 37 miljoner kronor.

XO 3 kommer att använda en 1 GHz Armsystemkrets från Marvell, Armada 610, som stöder för 1080p videokodning, 3D-grafik och har en strömförbrukning på en watt. Den ska enligt planerna vara klar till 2012 och spinner vidare på det robusta konstruktionskonceptet från XO 1 – den blir inte bara slagtålig utan även böjbar, helt byggd i plast. Skärmen ska kunna användas i solljus. Liksom  XO 1 och Moby baseras den på öppenkodsoperativsystemet Linux.

XO 1 lanserades 2006 och har sedan dess sålts i 2 miljoner exemplar. Den är en slagtålig notebook som kör en egen Linuxgrundad plattform från OLPC och är laddad med programvara för undervisning, i första hand för programmering.

Uppföljaren XO 2 skulle ha blivit en ebok, men blåstes av. Istället går OLPC nu direkt vidare till pekplattan XO 3.

OLPC projektet startade 2005 och sedan dess har flera kommersiella tillverkare följt upp med egna konkurrerande bärbara datorer lämpade för undervisningsändamål. Detta var en utveckling som Negroponte i efterhand förklarat sig fullt nöjd med.

– Det enda vi egentligen måste göra är att hota med att bygga pekplattan, och det kan räcka. I grunden är vi egentligen inte hårdvarutillverkare.

Det sade Nicholas Negroponte på en mobilmässa i september angående XO 3. Han kallade strategin för ”att skapa saker som folk vill kopiera snarare än att bygga dem själv”.

–När jag vaknar upp på morgonen frågar jag mig själv om de normala marknadskrafterna själva kan göra det som jag tänkt göra idag. Om svaret är ja, så blåser jag av det, sade Nicholas Negroponte.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)