JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klimatloggning för kyrkor

jeff kyrkaKlimatloggning för kyrkor

Många kyrkor byggs idag om för att minska energiförbrukningen men ombyggnationerna kan leda till både fukt- och uttorkningsskador. Innan man påbörjar ombyggnationen kan det därför vara klokt att studera klimatet i kyrkan. Det är här som CC Kyrka kommer in, det är ett klimatloggningssystem som utvecklats av Göteborgsföretaget Jeff Electronics.
Jeff Electronics lanserade ett egenutvecklat styrsystem för att reglera klimatet i kyrkor för två år sedan. Systemet belönades med Stora Klimatpriset år 2009. Nu kompletteras systemet med ett datainsamlingssystem som loggar fukt och temperatur.

Genom att analysera insamlad klimatdata, helst från en hel uppvärmningssäsong, går det att komma fram till de bästa byggnadstekniska åtgärderna och de mest lämpliga installationslösningarna.

Klimatloggningspaketet består av en basenhet med tillhörande trådlösa givare för temperatur och fukt. Basenheten är inbyggd i ett litet skåp och ansluts till elnätet med en vanlig stickkontakt. Kommunikationsenheten med tillhörande webserver är integrerad i basenheten vilket innebär att klimatdata kontinuerligt sänds vidare via det inbyggda GPRS-modemet.

Basenheten kopplar automatiskt upp sig mot Internet när stickproppen ansluts. Användaren kan sedan titta på loggade data via en dator eller smartmobil.

Det krävs ingen speciell behörighet för att installera systemet, det viktiga är att tänka på var givarna placeras. I standardpaketet ingår tre givare, en utomhusgivare, en inomhusgivare för kyrkorummet och en utomhusgivare för placering på vind eller i krypgrund. Givarna är batteridrivna och batteriet ska räcka i flera år.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)