JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nätverksanalysator med fingertoppskänsla

ZVB och ZVC från Rohde & SchwarzNätverksanalysator med fingertoppskänsla

Stort dynamiskt område, snabbt svep och kul att använda. Det är budskapet från Rohde & Schwarz när företaget lanserar fem nätverksanalysatorer i mellanklassegmentet.
Om det inte vore för storleken skulle man vid en hastig anblick kunna missta de nya nätverksanalysatorerna ZVB och ZVC från Rohde & Schwarz för oscilloskop. För precis som på dessa domineras fronten av den stora skärmen på 12,1 tum.

Dessutom är det innovativa användargränssnittet hämtat från företagets oscilloskop. Med enkla gester går det att skapa nya fönster, flytta runt dem, starta mätningar eller zooma. Ingen funktion ska finnas mer än tre tre klick bort och dessutom går det att ångra upp till sex ändringar, inklusive total återställning.

– Det ska vara roligt att använda instrumenten, säger Kristoffer Hermansson på Rohde & Schwarz.

Men sen är det slut på likheterna för ZVB och ZVC är trots allt klassiska nätverksanalysatorer som genererar S-parametrar för filter, förstärkare och andra mikrovågskomponenter.

Instrumenten kommer i två- och fyrportsutförande med ett frekvensområde som startar på 9 kHz och går upp till 3 GHz, 4,5 GHz respektive 8,5 GHz.

Det dynamiska området för ZNB är upp till 140 dB med 10 Hz bandbredd och 401 punkter. Sänker man bandbredden till 1 Hz och låter mätningen ta längre tid går det dynamiska området att pressa till 150 dB. Snabbaste sveptid, dock med en betydligt större bandbredd, är annars 4 ms.

– Det är nog den snabbaste nätverksanalysatorn som finns på marknaden, säger Kristoffer Hermansson på Rohde & Schwarz.

Snabbheten är något som särskilt uppskattas i produktionsmiljöer medan stort dynamiskt område brukar väga tungt i utvecklingslab.

Den något enklare ZNC stannar på 130 dB med 401 punkter och 10 Hz.

Mottagaren är extremt linjär och tål höga effekter upp till 30 dBm. Kompressionspunkten för 0,1 dB ligger på +27 dBm om man köper till stegdämpare, i standardutförande är den +13 dBm.

Effektförbrukningen ligger på 120 W vilket är lite för att vara den här typen av instrument. En av fördelarna med det det kravet på kylning minskar och därmed även storleken på fläkten.

Den mindre temperaturutvecklingen ger också bättre stabilitet och därmed behöver man inte kalibrera lika ofta. När det gäller kalibrering kan man använda Rohde & Schwarz egna kalibreringskit men instrumentet har stöd även för kalibreringskit från Agilent.

Vidare finns stöd för bland and annat Labview, Labwidows och Wee. Självklart går det att exportera data till olika EDA-verktyg liksom till Excel.

ZNC kostar från 195 000 kronor och uppåt. För ZNB startar prislappen på 225 000 kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)