JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CompactRIO både växer och krymper

CompactRIO växer och krymper

Datainsamlings- och styrsystemet CompactRIO spänner musklerna med hjälp av en flerkärnig processor, den första i kortstandardens historia. Samtidigt har National Instruments krympt formatet ytterligare på de fristående varianterna, även kallade Single-Board RIO.
Med en tvåkärnig Core i7-processor på 1,33 GHz från Intel och en FPGA i Spartan-6-familjen från Xilinx (LX150) är cRIO-9082 den vassaste plattformen i CompactRIO-familjen hittills. Men så kostar den också 81 100 kronor.

Målgruppen är företag som sysslar med komplex signalbehandling och styrning inom områden som reglerteknik och optisk avsyning.

Systemet kan konfigureras med operativsystemet WES7, vilket ger tillgång till ekosystemet runt Windows, eller med ett realtidsoperativsystem för ett pålitligt, deterministiskt uppförande. För kommunikation med omvärlden finns en MXI Expressport, två Gbit-portar, fyra USB-kontakter liksom RS232 och RS485. Vidare finns en expansionsplats (CPU eXpansion Module) som kan användas för att ansluta till bussar som används i industrin.

Den som utvecklat ett system på CompactRIO uppskattar säkert att NI krympt storleken på enkortsvarianten sbRIO-9605/06 till 102,87 mm x 96,52 mm. Kortet innehåller processor, programmerbar logik, minne, operativsystem och gränssnitt mot omvärlden. Det är tänkt att användas i system som går i lite större volymer, upp till något tusental per år,

Procesorn klockas med 400 MHz och FPGA:an kommer från Xilinx och är en Spartan-6. Det finns RS232, can, USB och Ethernet liksom expansionsportar för dotterkort.

Kortet säljs bara i större kvantiteter och NI ger inget listpris.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)