JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny storförlust för ST-Ericsson
En omsättning på 412 miljoner dollar och en förlust på 194 miljoner dollar. Det dystra kvartalsresultatet rapporterar halvledarbolaget ST-Ericsson. Pengarna är i princip slut och bolaget lever nu på kortsiktiga lån från moderbolagen ST och Ericsson.
Det finns framsteg att rapportera från ST-Ericsson, det av ST och Ericsson samägda bolaget för utveckling av halvledarplattformar till mobiltelefoner. Försäljningen på 412 miljoner dollar under årets tredje kvartal var något högre än väntat. De nya produktlinjerna går bra, och står enligt vd Gilles Delfassy för över hälften av intäkterna. Plattformen Novathor har haft premiär, hos HTC. Och flera nya smartmobiler använder modemet Thor.

Men de goda nyheterna överskuggas av företagets ekonomiska moras. Förlusten uppgick till 194 miljoner dollar det senaste kvartalet. Det är mer än de 181 miljoner som förlusten uppgick till kvartalet innan, då försäljningen var lägre. Och det är mer än dubbelt så stor förlust som motsvarande kvartal i fjol.

– Vår finansiella situation är en utmaning, säger Gilles Delfassy i ett pressmeddelande.

Detta torde vara en underdrift. Kontanterna är snudd på slut – på banken finns 20 miljoner dollar enligt kvartalsrapporten. Företaget har sålt kundfordringar för 162 miljoner dollar under kvartalet, och minskat sina inventariekostnader. Bolaget överlever enbart tack vare korta lån från moderföretagen. Totalt uppgår dessa till 614 miljoner dollar, vilket innebär att bolagets kassa på sista raden visar ett minus på nära 600 miljoner dollar.

Något nytt sparprogram nämns dock inte. I juni berättade företaget att 500 personer skulle bort (länk).

– Vi fortsätter att exekvera de besparingsåtgärder vi offentliggjorde i juni, och vi gör ständiga förbättringar i vår organisation för att bli effektivare, säger Gilles Delfassy.

För det fjärde kvartalet spår ST-Ericsson en smärre ökning av försäljningen.

– När våra nya plattformar börjar rampas upp till volym de kommande kvartalen hos flera av världens största mobil- och surfplattetillverkare så kommer det att vara mycket gynnsamt för oss, säger Delfassy.

Frågan är hur stort tålamod ägarbolagen ST och Ericsson har. ST-Ericsson har inte visat vinst under något kvartal sedan starten i februari 2009. Gilles Delfassy lovade tidigare att företaget skulle bli lönsamt under andra kvartalet i år, men har tvingats skjuta det målet på en "obestämd framtid".
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)