JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 1,7 miljarder kronor till Meego
Ingenjörerna som hoppade av Nokia för att hålla liv i operativsystemet Meego tror sig ha säkrat en budget på  1,7 miljarder kronor för att skapa ett ekosystem kring mobiloperativsystemet. Konsortiet grundas i Hongkong av ”branschledande aktörer.”
Det måste vara bland det vettigaste man kan göra som ingenjör när ens företag sparkar ut inte bara personalen utan också företagets bästa produkt: hoppa av och starta ett eget företag kring produkten. Det är vad ett antal ex-Nokianer gjort kring mobiloperativsystemet Meego, när Nokia satsade sin framtid på Microsoft.

Nokia lanserade sin första och sista smartmobil på Meego i fjol somras. I samma ögonblick – när Meegoutvecklarna insett dödsdomen – bildades Jolla Mobile.

Företagets officiella webbplats, om man får tro linkedin, är ett twitterkonto.  Bland följarna av detta twitterkonto finns den finske världsberömde dirigenten Esa-Pekka Salonen:

– Hoppas att Jolla Mobile blir en stor succé. Jag har en känsla av det. Det ska bli kul att se nästa inkarnation av Meego/Harmattan.

Exnokianerna har som synes moraliskt stöd på hemmaplan – en våg av protester mötte kapitulationen för Microsoft och skrotandet av den egna tekniken.

Nu visar det sig att stödet också finns på bortaplan.

Jolla överraskar med meddelandet att man bildat ett konsortium i Hong Kong för operativsystemet. Kretstillverkare, mobiltillverkare (OEM:er och ODM:er), operatörer, återförsäljare och investerare ingår i konsortiet – ”de ledande i branschen”, enligt en pressrelease från Jolla.

En partner är känd sedan i somras: D.Phone Group, Kinas största mobilåterförsäljare.

Konsortiet har en budget på 1,7 miljarder kronor (200 miljoner euro).

– Nästa stora förändring i mobilvärlden kommer att komma från Kina, och Jolla vill vara med och göra den möjlig, skriver företaget i en pressrelease.

– Vår avsikt är att bygga ett tredje ekosystem för smarta mobiler i Kina, säger Jollas vd Jussi Hurmola till finska tidningen Talouselämä.

Operativsystemet Meego i Jollas version heter Sailfish. Den kommer att fortsätta att i grunden vara öppen källkod, men det  kommer att licensieras ut – detaljerna ska bestämmas i konsortiet. Den första versionen av Sailfish ska vara mogen i vår.

Sailfish ska utmana Android, Windows, Tizen och Firefox OS inte bara i mobiler och pekplattor, utan också i tv-apparater, fordon och andra inbyggda system med användargränssnitt.

Jollas högkvarter ligger i Finland. Forskning och utveckling kommer att bedrivas i Hong Kong och på ytterligare en plats i Kina. I Hong Kong sätter företaget också upp datacentraler för molninfrastrukturen kring Sailfish.

Operativsystemet ska lanseras globalt.

– Nokia skapade något underbart – världens bästa smarttelefonprodukt. Den förtjänar en fortsättning, skriver företaget på sin linkedin-sida.

Sailfish (segelfisk) är havets snabbaste fisk i barnprogrammet Octonauts.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)