JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Oscilloskop med känsla för detaljerna

Oscilloskop med känsla för detaljerna

Förra våren lanserade Teledyne LeCroy det första oscilloskopet med 12 bitars upplösning, Waverunner HRO. Att ta steget från åtta till 12 bitar ger 16 gånger bättre upplösning i vertikal led vilket gör det möjligt att se saker som tidigare doldes av bruset. Nu kommer två nya familjer som har mindre och större bandbredd liksom snabbare AD-omvandlare.
Under huven är allting nytt på oscilloskopfamiljerna HDO4000 och HDO6000. Det gäller AD-omvandlarna såväl som annan hårdvara som numera går under beteckningen HD4096.

Men precis som i första generationen är det Linköpingsföretaget SP Devices som står för algoritmerna som korrigerar för oönskade effekter som uppstår då samplen från flera AD-omvandlare interleavas. Det handlar om att hantera tidsfel, skillnad i förstärkning och offset mellan de olika AD-omvandlarna.

Instrumenten har dessutom en filterfunktion kallad Eres som kan ge upp till tre extra bitar för repetitiva signaler.

HDO4000 kommer med två eller fyra kanaler och en bandbredd på 200 MHz till 1 GHz. Samplingshastigheten är maximalt 2,5 GSa/s och minnet är på maximalt 25 MSa/kanal.

HDO6000 har betydligt mer minne, upp till 250 MSa/kanal. Alla modeller är fyrkanaliga och bandbredden är 350 MHz, 500 MHz respektive 1 GHz.

Pekskärmen är på 12,1 tum och kan användas för att styra bland annat visningen av signalerna, triggningen liksom matematiska funktioner och andra mätfunktioner.

Förutom alla olika typer av standardfunktioner finns två specialpaket som drar nytta av den större upplösningen i amplitud. Det är ett paket för spektrumanalys och ett för kraftanalys.

Spektrumanalyspaketet förvandlar oscilloskopet till en realtidsanalysator, det vill säga en digital spektrumanalysator där man kan ställa in frekvensområde, upplösningsbandbredd och centerfrekvens. Det går att applicera olika filter på signalen och se resultatet i realtid. Det är också möjligt att söka efter toppar i ett spektrum och sedan presentera frekvens och amplitud för alla toppar i en tabell. Ytterligare ett alternativ är att studera hur spektrum förändras över tiden genom att presentera det i form av ett spektrogram.

Det andra analyspaketet är avsett för kraftkomponenter och kraftmoduler. Det går bland annat att mäta och sedan färgkoda förluster som uppstår vid från och tillslag liksom ledningsförluster. Det finns också funktioner för att mäta på switchningen, reglerloopen liksom för att studera de övertoner som alstras.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)