JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Scania-Hasse får guld av KTH

Scania-Hasse får guld av KTH

Hasse Johansson, främst känd som mångårig forsknings- och utvecklingschef på Scania, får KTH:s guldmedalj 2012, som uppmuntran för svensk industriverksamhet. Medaljen delas ut vid KTH:s installationshögtid i Stockholms stadshus fredagen den 16 november.
– Det var en stor överraskning för mig att bli förärad KTH:s guldmedalj samtidigt som jag blev mycket glad över att mitt engagemang för att koppla ihop industri och akademi uppenbarligen har uppskattats av KTH. Under min tid som ansvarig för forskning och utveckling på Scania hade jag haft stor nytta av de goda samarbetet vi hade med KTH, säger Hasse Johansson, i ett pressmeddelande

Priset skapades år 2007 och delas ut årligen. Syftet är att uppmärksamma individers industriverksamhet.

Hasse Johansson är civilingenjör med elektroinriktning från Chalmers, med ett 20-tal patent bakom sig. Han har skapat och utvecklat egna företag, men mest känd är han från åren som forsknings- och utvecklingschef på Scania, där han även ingick i koncernledningen.

I den långa motiveringen till priset skriver juryn bland annat ”Under Hasse Johanssons ledning vidareförädlades Scanias modulsystem, ett avancerat ingenjörsmässigt systemtänkande. Hasse är känd som en kunnig och närvarande ledare som sprider sin entusiasm och sin "kärlek till avvikelser" med föresatsen att allt kan förbättras. Hasse ledde ett målmedvetet arbete inom hela företaget som resulterade i en kraftigt förbättrad produktkvalitet. Hasse Johansson var även under sin tid på Scania i högsta grad en pådrivare för uthållig och nära samverkan med högskolan.”

För närvarande är han bland annat styrelseledamot i Electrolux samt styrelseordförande i Vinnova och Lindholmen Science Park. Han är även ledamot av Ingenjörsakademin (IVA) sedan 2000, där  han också ingår i styrgruppen för projektet "Agenda för forskning".

Juryn avslutar sin prismotivering med orden ”I alla sina roller har Hasse Johansson entusiastiskt och framgångsrikt verkat för en djup och omfattande samverkan mellan industrin och högskolan. Han är därför en mycket värdig mottagare av årets guldmedalj.”
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)