JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Dell tar över Dell

Dell tar över Dell

Världens tredje största pc-tillverkare Dell lämnar börsen och blir privatägd. Bakom utköpet står grundaren Michael Dell och riskkapitalbolaget Silver Lake.
På tisdagskvällen blev det klart att Michael Dell och Silver Lake betalar 24,4  miljarder dollar för att köpa ut Dell Inc från börsen.  

Dells aktieägare erbjuds 13,65 dollar per aktie i kontanter. Det är 37 procent mer än vad Dellaktien stått i de senaste tre månaderna i genomsnitt.

Mer än hälften av köpesumman, cirka 15 miljarder dollar, finansieras med lån, varav mjukvarujätten Microsoft står för 2 miljarder dollar.

Företagets grundare, vd och styrelseordförande Michael Dell satsar 700 miljoner dollar av sin egen förmögenhet, plus de aktier han redan har i företaget.

Affären är ett försök att få Dell på spåret igen. Företaget har tappat marknadsandelar på pc-marknaden samtidigt som pc-marknaden i sig krymper och visar dålig lönsamhet.

Dells historia är en klassisk amerikansk entreprenörshistoria. Michael Dell började bygga datorer åt sina kompisar på studentrummet på Harvard. Som 19-åring startade han företaget Dell med tusen dollar i startkapital.

Redan då grundlade han affärsmodellen med skräddarsydda, direktbeställda pc-datorer.

Sedan gick det med en rasande fart och Dell tog stadigt in på de stora konkurrenterna. För sex år sedan var Dell världens största pc-tillverkare.

Men luften har delvis gått ur Dell, som i dag ligger på tredje plats på världslistan efter Hewlett-Packard och Lenovo – och riskerar att falla ytterligare.

Michael Dell skrev på tisdagen ett brev till företagets anställda och förklarade att affären var bra  för alla.

– Jag tror att  vi kommer bäst ut med partners som stöttar oss långsiktigt när vi nu ska se över och förändra företagets strategi.

Läs det officiella pressmeddelandet här. (länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)