JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson nu med självkompenserande kraft

Ericsson nu med självkompenserande kraft

Idag släpper Ericsson en digital POL-omvandlare som arbetar prediktivt och är självkompenserande. Resultatet är hög verkningsgrad, snabb återkoppling och ett stabilt beteende, hävdar Ericsson.
Nykomlingen BMR461 ingår i Ericsson Power Modules kraftmodulkoncept 3E, som står för Enhanced Performance, Energy Management, och End-user Value och numera består av ett flertal POL-omvandlare.

BMR461 är den första medlemmen i 3E-konceptet som erbjuder så kallad dynamisk loop-kompensation (Dynamic Loop Compensation, DLC), vilket bland annat medför fördelar som hög verkningsgrad över ett brett lastområde.

Den självkompenserande styrningen, alltså DLC-tekniken, som Ericsson använder är baserad på modellprediktiv styrning till skillnad från den vanliga PID-tekniken (Proportional Integral Derivative). Även om Ericsson inte skriver det så är det för den insatta uppenbart att företagets nylanserade kraftomvandlare är baserad på Maxim Integrateds styrkrets för POL-omvandlare, som använder aktiva metoder för självkompensering.

Den modellprediktiva styrning som Maxim utvecklat innebär i stort att kretsen mäter upp parametrarna för det externa LC-filtret. Tekniken som Maxim döpt till InTune ger hög dynamisk prestanda, hög stabilitet samtidigt som få kringkomponenter krävs och transientsvaret blir extremt snabbt utan att effektförbrukning drar iväg.  

BMR461 har inspänningsområdet 4,5 till 14,0 V samt utspänningsområdet 0,6 till 5,0 V. Vid full last kan den nå en verkningsgrad på 85,7 procent när den omvandlar 5 V till 0,6 V.  Det kan jämföras med konventionella omvandlare som enligt Ericsson har en typisk verkningsgrad på 75 procent i samma situation. Vid 80 procent last, 12 V in, 5 V ut når BMR461 verkningsgraden 96 procent.

Till detta hör att BMR461 kommer med hela 84 PMBus-kommandon. Den innehåller även ett icke flyktigt minne som gör att kortkonstruktören kan ladda in egna konfigurationer.

Omvandlaren kan leverera upp till 12 A. Den kommer kapslad i en LGA med 32 anslutningar och upptar 12,2 x 12,2 mm på kortet. Höjden är max 8 mm.

Ett utvecklingskort, ROA17003, finns också att köpa.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)