JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Flexibel radio på en krets

Flexibel radio på en krets

En komplett programvarustyrd transceiver som ryms på ett chip är vad Analog Devices just släppt. Det är en rf-konstruktörs dröm, hävdar företaget.
Nykomlingen, döpt till AD9361, är en transceiver, som kan konfigureras med programvara, och som innehåller två oberoende mottagare och två oberoende sändare som arbetar simultant.

Ombord finns även två oberoende lokaloscillatorer, den ena för sändardelen och den andra för mottagardelen. Den flexibla konstruktionen gör att kretsen kan arbeta både med frekvensdelning, Frequency Division Duplex (FDD), och tidsdelning, Time Division Duplex (TDD).

Ytterligare en finess som ADI pekar på är lokaloscillatorernas breda frekvensområde, från 70 MHz till 6 GHz, med en steglängd på 2,5 Hz. Den stora bandbredden gör kretsen användbar i många tillämpningar, exempelvis i telekominfrastruktur, i test- och mätinstrument och i militära sammanhang.

– AD9361  är en komplett rf-transceiver i en enda krets. Det är en rf-arkitekts dröm, säger Matt Ettus, vd på Ettus Research i ett pressmeddelande från Analog Devices. Företaget ägs av National Instruments sedan 2010.  

I stort består kretsen av en rf-front-end, basbandsdel, frekvenssyntetisator, två 12-bitars AD-omvandlare och två direktkonverterande mottagare. Kretsen stöder programmerbara kanalbandbredder på under 200 kHz upp till 56 MHz. Därmed erbjuder den större dynamiskt omfång än alternativen på marknaden idag, enligt ADI.

Kretsen finns att få både i prover och volymer. Den kommer kapslad i en CSPBGA med 144 anslutningar och kostar 175 dollar styck vid köp av 1 000 enheter.

Likaså finns ett tillgängligt FMC-kort (FPGA Mezzanine Card) – döpt till AD-FMCOMMS2-EBZ – för snabb prototyputveckling av programvarudefinierade radiolösningar. Kortet kostar 750 dollar.

Ett brett utbud av utvecklingsresurser för AD9361, exempelvis Gerber-filer, kodreferenser, exempeltillämpningar och drivrutiner, finns också att få.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)