JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk antenn för stor spridning

Svensk antenn för stor spridning

Den svenska antenntillverkaren Proant, med säte i Umeå, har utvecklat ett ny familj kretskortsmonterade antenner som lanseras idag. Förenklad antennintegration är målet, hävdar företaget.
Små, billiga, rundstrålande antenner för montage på kretskort tillverkas traditionellt med någon typ av dielektriskt substrat som bärare för antennelementet. Antennen formas då vanligen som ett rektangulärt block som inte medger att några andra komponenter placeras under den. Samtidigt uppstår dielektriska förluster i substratet, något som minskar antennens verkningsgrad

Nu har Proant utvecklat en kretskortsmonterad antenn som ska råda bot på dessa nackdelar. Nykomlingen, kallad Onboard SMD-familjen, härstammar från företagets tidigare antennfamilj   Onboard men ytmonteras och kommer på rulle (tape and reel), vilket gör den lämplig vid masstillverkning.

Den nyutvecklade svenska antennen består av en stansad och bockad plåt, helt utan behov av  dielektriskt substrat. Den är kapacitivt kopplad genom stödjande benen  – en patentsökt teknik –  som minskar förlusterna hos antennen och ökar prestanda. För bäst prestanda ska det vara ett jordplan under antennen.

–  Vi definierat ett nytt produktsegment som inte fanns tidigare, säger Tomas Rutfors, vd på  Proant.

De två första produkterna som släpps är OnBoard SMD 2400 för 2,4GHz-bandet och OnBoard SMD GPS för GPS och Glonass. Den förstnämnda täcker bandet 2,4 GHz till 2,5 GHz, har 50 ohms-ingång, en total effektivitet på -1,25 dB och ett return loss på -10 dB.

Under nästa år planerar Proant att släppa ytterligare antennvarianter, såsom antenner för wlan i banden 2,4 GHz och 5,5 GHz, 868/915 MHz och GSM.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)