JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hattrick för Minesto

Hattrick för Minesto

På kort tid har energiteknikföretaget Minesto i Göteborg fått strålkastarljuset på sig tre gånger på raken. Det senaste är utmärkelsen som branschpionjär inom tidvattenenergi.
Minesto är en ett svenskt företag som utvecklat en teknik att producera el ur långsamt strömmande havsvatten – tidvatten och havsströmmar.

I stället för att bygga tidvattenkraftverk i trånga passager med stora nivåskillnader och snabbt strömmande vatten, bygger Minesto sina tidvattenkraftverk på 60 meters djup och nedåt ute i havet.

Själva kraftverket heter Deep Green och består av en vinge och en turbin. Draken är förankrad i botten med en wire. Med hjälp av ett styrsystem och ett stjärtroder kör den i en åttaformad bana vinkelrätt mot tidvattenströmmen. Farten blir runt tio gånger högre än tidvattenströmmen vilket innebär att man kan använda en mind­re turbin än om man placerade turbinen direkt i tidvattenströmmen.

Ursprungligen togs idéerna fram av Saab men när Saab i mitten av 2000-talet avvecklade en stor del av sina utvecklingsprojekt hamnade Deep Green hos Chalmers Entreprenörsskola, där Anders Jansson tog över ledningen av projektet.

- Vår teknik att öka vattenhastigheten runt turbinområdet gör att vi kan bygga relativt små, och därmed billigare, tidvattenkraftverk. Med vår teknik sänks kostnaderna dramatiskt för tidvattenkraft, säger Anders Jansson.

Här är Minestos ”hattick”:

1. För ett par veckor sedan kunde Anders Jansson rapportera att Deep Green, i skala 1:4 nu producerar el utanför Irland.

2. Strax därefter blev det klart att Anders Jansson är en av fyra finalister till entreprenörspriset The Zennström Green Mentorship Award.

3. Och förra veckan fick Minesto utmärkelsen Industry Pioneer Award under den internationella konferensen International Tidal Energy Summit i London.

Läs mer om Minesto här.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)