JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Google ska bygga robotar
Schaft

Google ska bygga robotar

Robotar är Googles nästa megaprojekt efter de självkörande bilarna. Det avslöjar Googles Andy Rubin – tidigare chef för Android, nu chef för robotprojektet – i en intervju i New York Times.
Robotsatsningen har redan inletts – Google har i smyg köpt på sig sju stycken amerikanska och japanska robot- och AI-företag.

Och det kommer att bli ännu fler uppköp inom området, lovar Andy Rubin, som dessutom är i full färd med att anställa mekatroniker och att styra över Googlepersonal till sitt projekt.

Andy Rubin berättar för New York Times att han i många år funderat på  kommersiella robotprojekt och att han nyligen insåg att tekniken idag faktiskt mognat till en nivå som öppnar möjligheten att göra något nytt.

Det som han anser mognat är mekanik för mobilitet och robotarmar.

Googles robotprojekt ska ge resultat i produkter ganska snart – det är inte lika långsiktigt som bilprojektet som startade år 2009 och som har år kvar innan det ger utdelning.

Ett av uppköpen är Schaft som bygger en humanoid robot och är en avknoppning från Tokyouniversitet. Ett annat är nystartade amerikanska Industrial Perception som utnyttja datorseende och robotarmar för att lasta i och ur fraktfordon.

Också Meka och Redwood Robotics bygger humanoider och robotarmar. Bot & Dolly gör robotiserade kamerasystem som använts för filminspelningar. Och Holomni gör avancerade hjul.

Andy Ruben nämner också Autofuss bland uppköpen – ett företag som gör reklam och design.

En mobil robot med armar – så beskriver Andy Rubin vad dessa sju företags teknik kan sättas samman till.  

Vad gäller tillämpningar säger Andy Robin att han ser möjligheter inom tillverknings- och logistikindustrin, men han är inte tydlig med vad han planerar. Spekulationerna beskriver en sorts mekaniserad lagerarbetare för fabriksgolv och butiker

Googles robotikgrupp har sitt huvudkontor i  Palo Alto och ska också öppna  kontor i Japan.

Andy Rubins fösta jobb efter sin datavetarutbildning var som robotingenjör på tyska Carl Zeiss. Han började på Google 2005 efter att det köpt hans företag Android Inc.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)