JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Storaffär med Sensebits vägpuck

Storaffär med Sensebits vägpuck

Det norska vägverket ska byta ut sin traditionella trafikräkningsutrustning mot Uppsalaföretaget Sensebits smarta sensor ED-100 – en liten orange puck som borras ned direkt i vägbanan. Det är Sensebits största affär hittills.
Sensebitär ett relativt nystartat företag som utvecklar system för trådlösa sensornätverk med fokus på trafikinformation. Sensebit är en avknoppning från sensorforskningen på Ångströmlaboratoriet i Uppsala och leds av Fredrik Zettergren.

Svenska Trafikverket gav Sensebit draghjälp för tre år sedan när man lade ut ett ettårigt uppdrag om utveckling och verifiering av trafikmätningsutrustning.

Trafikverket såg ett behov av en ny metod för mätningar av trafikflöden och fordonshastigheter.

”Som ett led i arbetet med att möta detta behov har Trafikverket för avsikt att tillsammans med Sensebit utveckla och verifiera en mätutrustning som klarar av att fånga ovanstående vägtrafikdata enligt de krav Trafikverket ställer”, skrev Trafikverket när uppdraget lades ut våren 2010.

Nu har Trafikverkets norska motsvarighet, Statens Vegvesen, valt Sensebit för samma sak.

Kontraktet gäller Sensebits fordonsdetektorer som med hjälp av magnetometerteknologi detekterar, klassificerar och hastighetsbestämmer fordon.
.
Statens Vegvesen ska fram till 2018 byta ut den nuvarande trafikmätningsutrustningen mot Sensebits orangefärgade ”puck” ED-100.

ED-100 är en Ethernetkopplad variant av den batteridrivna. trådlösa sensorn WD-300. ED-100 får sin ström genom Ethernetkabeln.

- Ehternetkabeln ansluts till en vanlig power-over-ethernet-switch med vilken både kommunikation och strömförsörjning sköts, säger Fredrik Zettergren till Elektroniktidningen.

Både WD-300 och ED-100 går snabbt att installera. På mindre än en halvtimme kan man fräsa ned ED-100-utrustningen i vägbanan, enligt Sensebits egna uppgifter.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)