JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hexagon blickar från luften

Hexagon blickar från luften

Hexagon
Mätteknikkoncern Hexagon med huvudkontor i Stockholm har köpt det unga tyska företaget Aibotix, som tillverkar obemannade luftfarkoster speciellt utvecklade för industriell inspektion och övervakning.
Kasselföretaget  Aibotix grundades år 2010. Året därpå släppte teamet plattformen Aibot X6, en ny generation av obemannade luftfarkoster (UAV, unmanned aerial vehicle) som kan starta och landa vertikalt.

Plattformen har flera rotorer och kan programmeras att utföra vissa uppdrag. Företaget hävdar att den är väl lämpad att användas vid krävande inspektioner av infrastruktur som exempelvis kraftledningar, broar och dammar, eller vid kartering av byggnader och andra vertikala strukturer. Här kan du se en video på hur den arbetar (länk).

Nu köper Hexagon det lilla tyska företaget med drygt 30 anställda.

– Förvärvet av Aibotix är en viktig utökning av Hexagons teknologiportfölj för fotogrammetri och kartering. Det växande antalet användningsområden för UAV-baserade lösningar innebär en stor tillväxtpotential, speciellt där det behövs frekventa och lokala uppdateringar som till exempel planering av smarta städer, dynamisk GIS och räddningsinsatser, säger Ola Rollén, Hexagons koncernchef i ett pressmeddelande

Aibotix räkenskaper går in i den svenska koncernen från idag. Någon köpeskilling anges inte.

Hexagon har cirka 14 000 anställda i mer än 40 länder och en nettoomsättning om drygt 21 miljarder kronor.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)