JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Är detta framtidens mobilladdare?

Är detta framtidens mobilladdare?

Europaparlamentet godkände förra veckan lagförslaget att det bara ska finnas en enda typ av kontakt för laddning av mobiltelefoner från 2017. Micro-usb är favorit.
I dag finns det åtminstone tio olika kontakttyper för laddning av mobiltelefoner och surfplattor. Det kan man konstatera när man ser Sandbergs lösning på sladdeländet med Multi USB Mobile Charger (bilden till höger).

Problemet är inte bara att mobiltillverkarna har sinsemellan olika design på kontakterna, de byter också design mellan modeller. Det kan vem som helst som haft Nokia, Sony och Samsungmobiler de senaste tio åren. Även Apple bytte kontakt nyligen när man gick från Iphone 4 till Iphone 5.

Den tyska Europaparlamentarikern Barbara Weiler konstaterade efter förra veckans omröstning om förslaget till ny radioutrustningslag att en enhetlig laddarkontakt skulle innebära att berget av kasserad elektronik minskar med 51 000 ton årligen.

Redan 2009 började EU bearbeta mobiltillverkarna om att enas om en gemensam laddarkontakt.

Och det har inte varit något direkt motstånd mot tanken. Flera mobiltillverkare, bland andra LG och HTC, har redan gått över till micro-usb, den standard som man lättast kunnat enas om.

Att det tagit lång tid beror mer på den politiska processen och arbetet med att bestämma sig för vilken standard som ska gälla.

EU-kommissionen har lagt fram förslaget. Parlamentet har nu sagt ja. Kvar är ministerrådet. Men sedan tar det ett par år innan medlemsstaterna anpassat sin lagstiftning till EU-lagstiftningen och först 2017 tror man att alla nya mobiltelefoner kommer att vara utrustade med den nya enhetliga kontakten.

Frågan är bara om det blir dagens micro-usb eller nästa generation supersnabba usb som är under utveckling och som blir lika liten som dagens micro-usb men med en kontakt som går att sätta in på vilket håll som helst. (Länk)
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)