JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. 15 miljoner till smarta tyg

15 miljoner till smarta tyg


Tyg som renar vatten med enbart solljus som energikälla. Kläder som mäter EKG eller blir svala i extrem hetta. Det är några av utmaningarna för forskningscentret Smart Textiles vid Textilhögskolan i Borås, som nu får ytterligare 15 miljoner kronor av Vinnova.
Textilindustrin är på väg att ta steget från att vara en ren tygleverantör till att bli en större del i samhällsutvecklingen. En del av den utvecklingen står forskningscentret Smart Textiles i Borås för. Här utvecklar man exempelvis piezoelektrisk fiber som genererar elektricitet när den utsätts för rörelse. Med hjälp av dessa fibrer är det möjligt att tillverka kläder som kan mäta både hjärtslag och andning (länk).

Framtida så kallade smarta textilier kan både förbättra människors vardag och skapa nya förutsättningar inom industri, sjukvård och miljö. För att komma vidare i sitt arbete i den riktningen får Smart Textiles 15 nya miljoner från Vinnova.

– Smart Textiles är bra och har stor utvecklingspotential. Styrgruppens möte senare i denna vecka kommer alldeles rätt för att formulera mål och strategier, säger rektor Björn Brorström, som menar att den fortsatta finansieringen inte kom som en överraskning efter att en internationell utvärdering visat på positivt forskningsresultat.

Sedan tidigare har Smart Textiles satt upp mål att om drygt två år – alltså vid utgången av 2016 – ha bidragit till att:

• 35 nya företag startas.
• 2000 nya kunskapsintensiva arbetstillfällen uppstår.
• 80 prototyper tas fram i samarbete med extern part.
• 50 internationella forskningsamarbeten inleds.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)