JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Enormt batterilager ska driva Uppsala kommun

Stort som en halv fotbollsplan och med kapacitet att driva all gatubelysning i kommun. Så beskrivs batterilagret som ska tas i drift i Uppsala i höst. Batterilagret är en snabblösning tills elnätet är utbyggt.

Upphandling pågår

Batterilagret ska rymma 20 MWh och ska kunna leverera 5 MW.

Upphandling pågår fortfarande, så det är inte känt vem som kommer att leverera komponenterna. Men det kommer att använda etablerade litiumjonceller.

Världens idag största batterilager finns i Hornsdale, Australien och levererades under 2017 av amerikanska Tesla. Det kan mata 100 MW och rymmer fulladdat 129 MWh. Av priset på 90 miljoner dollar tjänades en tredjedel in under det första årets användning. I mars ska kapaciteten enligt planerna vara utökad till 185 MWh. 

Att bygga elnät tar lång tid. Det är ett långsiktigt arbete med tidskrävande tillståndsprocesser. Batterilager går betydligt snabbare att bygga.

Uppsala kommun växer snabbt och elbehovet har skjutit i höjden. Därför bygger Vattenfall just nu Sveriges största batterilager i Uppsala. Kraftbolaget kallar det ett innovationsprojekt.

– Det här är obruten mark för oss och vi har mycket att lära oss om batteriets användningsområden, säger Arne Berlin, projektansvarig på Vattenfall Eldistribution i ett pressmeddelande.

Planen är att det gigantiska batterilagret ska vara klart att tas i drift under denna höst.

Batterilagret är ett första försök att lösa den akuta bristen på el i kommunen. Inom kort ska ytterligare initiativ presenteras.

– Det här kommer att vara en viktig avlastning för vårt ansträngda elnät. Vi behöver göra mycket för att minska kapacitetsbristen de kommande åren och innovationer likt denna behövs på vägen, säger Erik Pelling på kommunstyrelsen i pressmeddelandet.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)