JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Säljer ut specialist på maskinstyrning

Binär Elektronik i Trollhättan som utvecklar styrsystem till i första hand bilindustrin vässar sin profil och säljer ut sina aktier till allmänheten.

Binär Elektronik är ytterligare ett före detta Securum-Addum företag som nu bjuds ut till försäljning. Binär Elektronik är med en omsättning på cirka 40 miljoner förhållandevis litet och väljer därför att gå in på den så kallade SBI- listan där kraven är lägre satta än på Stockholms fondbörs.

- Vi gör det här dels för att det ger oss ökad publicitet, vilket gör det lättare att nyanställa, dels kommer vi också att behöva ett kapitaltillskott i framtiden, säger VD Ingemar Pettersson.

Binär Elektronik utvecklar och säljer styrsystem i verkstadsmaskiner, idag främst inom bilindustrin.



Höga realtidskrav


Viktigaste produkt är styrsystemet Bifas 40 som klarar upp till 10 servoaxlar och 2 048 digitala in- och utgångar. Realtidskraven är höga. Systemet är utvecklat kring Intels 486-processor och två hjälpprocessorer av typen Siemens 80C166.

Användarna kan programmera styrsystemet med alla de fyra programmeringsmetoder som är specificerade i standarden IEC 1131-3.

Tillverkningstakten är omkring 150-200 system om året. Till de stora kunderna hör maskinbyggare som ABB Flexible Automation och Tetra Pak. Tillverkningen är utlagd på lego, EDC i Munkfors är huvudleverantör men även Elektronikpartner i Vänersborg gör en del.

Mats Udikas



Dyrt tycker Affärsvärlden


Missade du att vara med i förra veckans båda introduktioner av aktier i elektronikföretagen Partnertech och Binär Elektronik?

Det finns ingen större anledning att sörja, i varje fall inte enligt Elektroniktidningens förlagskollega Affärsvärlden.

Binär Elektronik är ett stabilt företag, men priset är för högt satt menar Affärsvärldens analytiker.

Även introduktionspriset på Partnertech är för högt i förhållande till vinsten och i jämförelse med andra underleverantörer och tekniska konsulter på börsen. Någon annan legotillverkare av elektronik finns inte att jämföra med på Stockholmsbörsen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)