JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Partnertech in på Stockholmsbörsen

Partnertech blir den första svenska elektroniklegotillverkaren som noteras på Stockholmsbörsen. Säljare är investmentbolaget Addum.

Partnertech, som med drygt 500 anställda var Sveriges största legotillverkare fram till Flextronics Karlskronaetablering i vintras, säljs ut till allmänheten och intresserade institutioner. Riskkapitalbolaget Addum kommer att sälja två tredjedelar av bolaget för 250 miljoner kronor.

Försäljningen innebär ingen nyemission, och affären betyder därför inte att några nya pengar går in i Partnertech.

- Det underlättar kapitalanskaffning inför framtida expansion eller förvärv. Sedan tycker vi att det är positivt att man blir mer känd bland allmänhet och potentiella kunder. Det ger en sorts statushöjning för bolaget, säger Partnertechs ekonomichef Björn Krona.

Partnertech vidgade förra året sin omsättning med runt 20 procent och räknar med motsvarande tillväxt även i år. På sikt räknar företaget med att växa med mellan 15 och 20 procent per år, plus den tillväxt som förvärv av andra företag skulle kunna ge. Sådana företagsköp utesluts inte av ledningen, även om inget sägs vara aktuellt just nu.



Elektronik och mekanik


Partnertech har specialicerat sig på kombinationen av elektronik och mekanik, och har både konstruktion och produktion. Bland produkterna märks bankomater och betalsystem, allergitestare och olika kommunikationsutrustningar för kunder som IBM, Pharmacia & Upjohn och Ericsson.

Addums avsikt är att 4,95 miljoner av de totalt 7,56 miljoner aktierna i Partnertech ska säljas ut, till ett pris mellan 48 och 57 kronor styck.

På sikt tänker Addum helt dra sig ur bolaget. 12 juni skall aktien noteras på Stockholmsbörsens lista för oregistrerade aktier, den så kallade O-listan.

Alexander Kristofersson



Etablerades redan år 1413 och bedrev kopparutvinning


Facit började tillverka mekaniska räknemaskiner 1924. 1973 såldes Åtvidabergsfabriken till Electrolux, för att tio år senare säljas vidare till Ericsson.

Efter att ha hamnat på obestånd 1992 kom fabriken i Nordbankens händer. Tillverkningen i Facit Partner skildes från resten av verksamheten och fick namnet Partnertech. Den hamnade i bolaget Addum - en del av Securumkoncernen, som fått ta hand om Nordbankens många strulkrediter.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)