JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ny ABB-motor ska minska elspillet

ABB introducerar "integralmotorn" och tar hem produktion från Hongkong till Västerås.

- Välkommen integralmotorn, du industrins nya arbetshäst! ropar Michael Henze, marknadschef för ABBs nya produkt, inför Hannovermässans samlade världspress.

Så är det på mässor. Buskablyg får man inte vara.

ABB är först med att presentera en seriemogen asynkron elmotor med integrerad varvtalsstyrning. Den har testats noga, särskilt inom de typiska användningsområdena pumpar och fläktar.

97 procent av alla motorer som finns i industrin har bara två lägen, av respektive på. När fullt ös inte krävs är det "som att gasa och bromsa på samma gång", säger Henze, så att journalisterna säkert ska förstå.

Motorn är effektoptimerad från 0 till 6 000 varv, och drar upp till 60 procent mindre energi än konventionella lösningar. Ju dyrare energin och ju känsligare miljöfrågan blir, desto viktigare blir effektiviteten.

Andra poänger är enkel installation och underhåll. Den nya integralmotorn, i storlekar från 0,75 till 7,5 kW, blir lite dyrare än motor plus konverter var för sig. Men tar man hänsyn till kablage och arbete är det tänkt att ge jämnt skägg.



Jobb åter till Sverige


- Man brukar räkna med att inköpspriset på en elmotor är en procent av den totala kostnaden - inklusive energi - under dess livstid, sekunderar ABB- kollegan Sven Sjöberg.

Sextusen motorer av den nya typen räknar han med att tillverka under detta år, och betydligt mer under kommande.

I Sverige kommer ABB hädanefter att tillverka också de programmerbara styrsystem för industriella processer, som hittills legat i Hongkong. Nu väger alltså kalkylen åter över till Sveriges fördel. Om det ger nya jobb vågar inte pressmannen Ingemar Lidhamn uppskatta, men att det säkrar befintliga arbetstillfällen är klart. Och det är i industriautomationen det händer. Här har ABB-omsättningen fördubblats på de senaste tre åren.

Utvecklingen inom sektorn går mot allt mindre motorer och större volymer. Den genomsnittliga effekten har på några år sjunkit från 160 till 16 hästkrafter.

Den nya minstingen från ABB, ACS 100, nöjer sig med 0,37 kilowatt.

- Med den utmanar vi japanerna, säger Lars Krantz, vice president på ABB Industrial and Building Systems i Zürich.

LARS-GUNNAR Larsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)