JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips säljer ut mönsterkortsdivisionen

Philips mönsterkortsdivision är till salu. Bland tänkbara köpare finns såväl européer som amerikaner.

Philips har mönsterkortsfabriker i Holland, Frankrike, Storbritannien, Österrike och Indien med totalt 1 100 anställda och en sammanlagd omsättning på drygt två miljarder kronor under 1996. Verksamheten går visserligen med vinst. Men Philips menar, med stöd av ett antal marknadsanalyser, att få reguljära mönsterkortstillverkare med en omsättning på mindre än cirka fyra miljarder kronor (500 miljoner dollar) per år kommer att klara den hårdnande konkurrensen på marknaden.

Alternativet till att sälja vore att investera kraftigt för att göra verksamheten större.



Rika amerikaner


Europeiska köpare som exempelvis tyska Ruwel och brittiska ISL är visserligen tänkbara, men troligare är att det blir någon av de mer kapitalstarka amerikanska konglomeraten som kan erbjuda Philips en tillräckligt stor köpesumma.

Investeringsbolaget Hicks, Muse, Tate & Furst har visat vilja att investera i mönsterkortsbranschen. Det amerikanska investeringsbolaget köpte ju nyligen den brittiska Forward-gruppen, som är en av Europas största mönsterkortstillverkare.

Bolaget har ett särskilt investeringsteam i Europa med uppdrag att leta upp köpobjekt i branschen och det lär nu titta närmare på Philips verksamhet för ett eventuellt bud.

60 procent av tillverkningen i mönsterkortsdivisionen går till moderbolaget. Enligt Philips är målsättningen att finna köpare inom ett halvår.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)