JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Philips åter bland de tio största

Philips hör visst till de tio största halvledartillverkarna. Det visar sig att den europeiska elektronikgiganten hamnar på niondeplatsen i Dataquests reviderade topplista.

Philips gjorde inte så illa ifrån sig under 1996, som det amerikanska marknadsanalysföretaget Dataquest ursprungligen trodde. När Dataquest i januari i år presenterade sin topplista över världens tio största halvledartillverkare fanns Philips inte med. Men nu har analytikerna, efter att ha studerat årsresultaten lite närmare, reviderat topplistan och kommit fram till att Philips visst hör till världens tio största.

I den slutgiltiga rankningslistan ligger Philips på nionde plats, sedan företaget ökat sina intäkter med 8,2 procent under 1996. Philips har därmed återerövrat rollen som Europas största halvledartillverkare. Den europeiska konkurrenten SGS-Thomson Microelectronics, som visserligen fortfarande är 1996 års stjärnskott, fick nöja sig med att inneha den titeln preliminärt fram till publiceringen av den reviderade topplistan.



Satsning på digitalt


SGS-Thomson Microelectronics kom in som nykomling på tionde plats även i den preliminära listan. Enligt Dataquest är det framför allt företagets satsning på digitala konsumentkretsar som lett till en 24 procentig tillväxt, den näst Intels största bland de topplistade företagens tillväxtsiffror.

Mitsubishi är den tillverkare som Philips bytt plats med. Det japanska företaget, som hade något lägre intäkter än SGS-Thomson Microelectronics under 1996, hamnar därmed på elfte plats bland världens halvledartillverkare. Philips och Mitsubishis placeringar är i stort sett de enda förändringarna jämfört med den topplista som Dataquest publicerade i januari i år.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)