JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Halverad vinst skakar Pace

Den brittiska TV- mottagartillverkaren Pace Micro Technology är i gungning till följd av att marknaden för digitala mottagare fått en trögare start än man hoppats på.

Företaget, som är Europas ledande tillverkare av satellitmottagare, har därför tvingats skriva ned sina vinstförväntningar ett par gånger under den senaste tiden. Och företagets två högsta chefer, varav den ena också är dess grundare, har avgått från sina poster med några veckors mellanrum.

Den väntade, hela 40 procentiga, vinstminskningen beror dock inte, påpekar företaget, på att man förlorat några order. Tvärtom har företaget tagit hem en hel del stora order. Men de har kommit senare än väntat. På såväl den europeiska som den nord- och sydamerikanska marknaden har operatörerna senarelagt introduktionen av digitala tjänster.

- Det talas så mycket om digitala tjänster, men de är inte här ännu och just nu verkar det vara den analoga marknaden som expanderar, säger Kenn Jensen, VD för Paces skandinaviska dotterbolag i Danmark.



Satsar för fullt på analogt


Pace satsar därmed för fullt på den analoga mottagarmarknaden. Inom kort lanseras exempelvis en ny analog satellitmottagare, som specialkonstruerats för den skandinaviska marknaden, på vilken företaget har ett nära samarbete med satellitbolagen MultiChoice och ViaSat. Mottagaren, som gör det möjligt att hämta information från flera satelliter via en enda kabel, har ett menysystem på svenska, norska, danska och finska.

Pace, som tillverkar en tredjedel av alla analoga mottagare som säljs i Europa och hälften av de som säljs i Storbritannien, har dock investerat mycket även på den digitala sidan.

Företaget var först med att volymtillverka digitala satellitmottagare enligt MPEG2 för konsumentmarknaden. Det italienska digitala kabelnätet, som drivs av multimediabolaget Stream och som är det första i sitt slag i världen, utnyttjar mottagare tillverkade av Pace.

Gittan Cedervall

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)