JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk lego växer snabbt

Den svenska legotillverkningen av elektronik har vuxit snabbt under de senaste åren. Och tillväxten forstätter. De 59 företagen i Elektroniktidningens översikt kommer att anställa 400 personer under året och tänker köpa maskiner för 200 miljoner.

Svensk legotillverkning av kretskort är en bransch som växer snabbt. Tendensen att stora elektronikföretagen säljer ut sina produktionsavdelningar till specialiserade tillverkningsföretag har snabbt förändrat branschen i grunden.

Av de tio största företagen i översikten är hälften före detta produktionsavdelningar i storföretag. Det är Vellinge Elektronik (Electrolux), Avex och Flextronics (Ericsson), Partnertech (Facit), och Televerket (Essex).

Säljer interntillverkning

Bara sedan förra årsskiftet har antalet anställda i branschen vuxit från cirka 3 500 anställda till drygt 5 000 personer genom avknoppningar (då är inte ABB Industrial Systems inräknat, även om företaget är medtaget i översikten).

Ericssons utförsäljning av stora delar av sin interna produktion är förklaringen. Företagets strategi att öka sina inköp utifrån har öppnat dörren för etableringar av utländska legojättar i landet.

Visst innebär avknoppningarna att svenskutvecklad elektronik flyttas utanför gränserna. Särskilt gäller det tillverkning i långa serier och produkter som kräver mycket manuell montering.

Men av marknadsöversikten att döma hävdar sig svensk lego väl och ser ut att kapa åt sig åtminstone en del av tillväxten i elektronikbranschen. Omstruktureringarna ger även de mindre företagen nya chanser.



Fortsätter växa


Under 1997 kommer svensk lego att växa ytterligare, samtidigt som prispressen är hård. Det är den bild man får av enkätsvaren till marknadsöversikten.

Under 1997 planerar företagen att nyanställa sammanlagt närmare 400 personer. Företagen kommer dessutom att köpa maskiner för mer än 200 miljoner kronor under samma tid enligt de uppgifter som företagen lämnat till Elektroniktidningen (de enskilda företagens tillväxtplaner publiceras inte i tabellen).

Avex i Katrineholm, Partnertech i Åtvidaberg och Flextronics i Karlskrona satsar hårdast på tillväxt. De tre företagen planerar att nyanställa 50 personer vardera under året.

Flextronics uppger att de kommer att köpa nya maskiner för 50 miljoner och leder därmed investeringsligan.

Partnertech och Avex har planer på att investera omkring 20 miljoner vardera under året.

Översikten är begränsad till företag med egen tillverkning av kretskort och flerchipsmoduler i landet. Men i översikten har vi också tagit med andra legotjänster med en anknytning till området. Det är exempelvis konstruktion, tillverkning av finmekanik och slutmontering.

Hos många i branschen är strävan att ta ett helhetsansvar för produkten. Flera satsar både på lagerhållning och service-reparation hos slutkund. De ser sig hellre som kontraktsleverantörer av elektronik i bred mening än som legotillverkare av enbart kretskort.

Mats Udikas

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)